Suomen Metsästäjäliitto

Suurpetojen metsästys on tärkeää yhteiskuntarauhan kannalta

28.05.2024 13:38
Karhun kannanhoito on toiminut Suomessa tähän saakka erinomaisesti. Karhukanta on kasvanut kannanhoidollisen metsästyksen suunnitelmallisuuden ansiosta suotuisalle suojelutasolle ja ollut siinä jo pitkään.

Pohjalainen hirvipäällikkö, nousiaislainen perheenäiti, haminalainen suurriistavirka-avun tekijä, kunnan edustaja ja Metsästäjäliiton edustaja kertovat kukin omasta näkökulmastaan, miksi suurpetoja metsästys Suomessa tärkeää.

Katso kaikki videot sivulta Suurpedot ihmisten arjessa >>

Tervetuloa Metsästäjäliiton osastolle Riihimäen erämessuilla 7.-9.6.

24.05.2024 15:08
Tule tapaamaan meitä ja juttelemaan metsästyksestä nokipannukahvin äärelle!

Metsästäjäliiton osastolla esitellään laajasti liiton toimintaa ja jäsenetujamme. Järjestömme tämän vuoden teema on turvallisuus, joka näkyy osastolla monin tavoin. Ohjelmalavalla nähdään liiton omia staroja ja vierailevia tähtiä kertomassa ajankohtaisista aiheista ja perehdyttämässä messukävijöitä metsästyksen ja saaliinkäsittelyn saloihin.

Myös Metsästäjäliiton Sotka-levähdysalueverkoston, Mökkiläiset vieraspetopyyntiin ja Ampumaratojen Ympäristölupahankkeen asiantuntijat ovat paikalla kaikkina messupäivinä.

Osastolla on Eräkontti Oy:n myyntipiste sekä useita liiton kumppaneita kuten Subaru, If ja Corrotech. Sidosryhmistä ovat edustettuna Suomen Ampumaurheiluliitto ja Metsästysmuseo.

Kivaa tekemistä lapsille ja nuorille löytyy liiton toimintapisteeltä Outdoor Activity Parkista, joka on vain kiven heiton päässä osastoltamme.

Toinen etäpisteemme löytyy Lopen ampumaradalta, jossa on testattavana Metsästäjäliiton kehittämä Luoticompak-ammunta.

Tervetuloa viettämään turvallinen hengähdystuokio messuhulinan keskellä Metsästäjäliiton osastolle U480.

Nostoja ohjelmalavaltamme

 • Perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina
  • Metsästäjäliiton lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen valmistaa sorsan putkipesiä eli pesätuubeja pari kertaa päivässä.
 • Perjantaina ja lauantaina
  • Metsästäjäliiton Mökkiläiset vieraspetopyyntiin hankkeen vetäjä Petri Passila esittelee ja virittää erilaisia pienpetoloukkuja pyyntiin pari kertaa päivässä.
 • Perjantaina 7.6 klo 15.00-15.30
  • Tule seuraamaan majavan nahan muokkausta perinnenahkurimestari Hanna Noren opastuksella! Nahan jäljillä -kirjan tekijä esittelee nahkurin työkaluja, sekä luonnonmukaisen parkitustavan majavan nahalle ja majavan hännälle. Tule tapaamaan Hannaa ja tutustumaan nahkurin maailmaan!
 • Lauantaina 8.6. klo 15.00-15.30
  • Kansainvälinen trofeetuomari CCM Tiina Eklund kertoo trofeiden arvioinnista ja mittaa valkohäntäpeuran sarvet.

Suora lähetys kosteikolta: Sorsatuubilive on jälleen käynnissä

22.05.2024 09:12
Seuraa vilkasta ja varsin äänekästä lintukosteikon elämää Keski-Suomessa, Viitasaaren Kolkulla sijaitsevalla Harjun kosteikolla. Tänä vuonna jännitetään, saadaanko sorsatuubiin pesintä, mutta nautitaan myös kosteikon monipuolisesta äänimaailmasta.

Kosteikon näkyvimpiä kesäasukkeja ovat pienet lokkilinnut, joiden satapäinen joukko pesii koloniassa kosteikon saarekkeissa. Pikku- ja naurulokkien pesintä antaa ilmasuojaa lukuisille muille vesilinnuille, jotka pesivät kohteella runsaslukuisina.

Pienistä lokkilinnuista puuttuu kuitenkin edellisvuosiin verrattuna lähes 75% ja sorsalinnuista vielä enemmän. Tarkkaa syytä muutokseen voi hakea mahdollisista lintuinfluenssan vaikutuksista sekä lisäksi viipyilevästä keväästä.

On varsin mahdollista, että osa linnuista onkin jäänyt pesimää etelämmäksi suotuisamman sään alueille.

Pesimälinnustona kohteella on lokkien lomassa muun muassa sinisorsia, haapanoita, taveja, lapasorsia sekä mustakurkku-uikkuja. Myös lukuisat kahlaajalajit ovat kosteikon laitamilla tuttu näky.

Seuraa Sorsatuubiliveä Jahtimediassa >>

Metsästäjäliiton EU-vaalisivusto on auki

16.05.2024 14:50
Äänestä metsästystä ymmärtävää ehdokasta EU-vaaleissa. Metsästäjien on tärkeää vaikuttaa nyt, sillä pelissä on metsästyksen jatkuvuuden kannalta merkittäviä asioita.

Metsästäjäliiton EU-vaalisivuilla esittäytyvät metsästävät ja metsästysmyönteiset ehdokkaat. Ehdokasesittelyä päivitetään jatkuvasti. Käy valitsemassa itsellesi sopiva ehdokas ja käytä ääntäsi >>

Metsästäjäliitto esitti eduskuntapuolueille neljä EU-politiikan ajankohtaista kysymystä. Katso millaista metsästyspolitiikkaa puolueet aikovat lähteä ajamaan Brysselissä >>

Suurpedot, valkoposkihanhet, hyljetuotteiden kauppa sekä lyijykielto ovat Metsästäjäliiton ajankohtaiset EU-vaalitavoitteet. Tutustu lisää Metsästäjäliiton EU-vaalitavoitteisiin >>

Sivustolle voivat ilmoittautua kaikki metsästykseen positiivisesti suhtautuvat EU-vaaliehdokkaat, jotka toivovat saavansa ääniä metsästäjiltä. Ilmoittautumistiedot on lähetetty ehdokkaille puolueiden kautta.

Äänestä EU-vaaleissa

 • Ennakkoäänestys kotimaassa 29.5.-4.6.2024.
 • Varsinainen vaalipäivä 9.6.2024

MMM: Pimeänäkölaitteiden ja keinovalon käyttö sallitaan villisian metsästyksessä

07.05.2024 13:21
Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa 6.5.2024 Tasavallan presidentin vahvistaneen lain metsästyslain 33 §:n muuttamisesta. Laki tulee voimaan 10.5.2024.

Metsästyslaki muuttuu siten, että yöammuntaa varten tarkoitettuja elektronisia tähtäyslaitteita sekä keinotekoista valonlähdettä saa käyttää villisian metsästyksessä ilman poikkeuslupaa. Lakimuutoksen tavoitteena on tehostaa villisian metsästystä afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen estämiseksi.

Lue maa- ja metsätalousministeriön tiedote asiasta >>

Eräkontti jakaa nuorisoavustusta - hae vuoden 2024 loppuun asti

07.05.2024 10:09
Piireillä ja jäsenseuroilla on mahdollisuus hakea jopa 500 euroa tukea järjestämälleen nuorisotoiminnalle, joka kohdistuu alle 20-vuotiaisiin, myös muidenkin kuin oman seuran nuorten toimintaan. Avustus myönnetään matalalla kynnyksellä ja sitä voi hakea vuoden 2024 loppuun saakka.

Metsästäjäliiton ja sen piirien omistama erätarvikeliike Eräkontti on viimeiset kolme vuotta onnistunut liiketoiminnassaan. Liiton hallitus onkin päättänyt ohjata Eräkontin vuoden 2023 tuloksesta 35 000 euroa piirien ja jäsenseurojen tekemän nuorisotyön tukemiseen.

Rahoitushakemukset käsitellään Metsästäjäliitossa. Hakemuksiin on hyvä liittää osallistujien nimilistat, iät (edellytys alle 20 vuotta) ja kuittikopiot sekä kuvaus siitä, mitä varoilla on tehty nuorten hyväksi.

Vuoden päätteeksi kaikkien toimintaa järjestäneiden ja avustusta hakeneiden kesken arvotaan virtuaalisimulaattori kumppanimme GAIMin kanssa.

Eräkontti on Metsästäjäliiton ja piirien omistama osakeyhtiö, joka perustettiin palvelemaan Metsästäjäliiton jäseniä 1976. Hyvän tuloksen on mahdollistanut vuonna 2020 tehty liiketoimintasuunnitelman muutos ja verkkokauppamyytiin siirtyminen. Kiitos kaikille Eräkontissa asioineille!

Hae Eräkontin nuorisoavustusta lomakkeella >>

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

jaska salonen
Jaska Salonen
yhteyspäällikkö
+358 40 561 5076
ilmoitusmyynti, yhteistyösopimukset
Antti Mäkinen
Antti Mäkinen
Nuorisotyön asiantuntija
+358 50 462 6993

Metsästäjäliitto hakee talouspäällikköä

29.04.2024 07:08
Nykyisen vastuuhenkilön jäädessä ansaitulle eläkkeelle Suomen Metsästäjäliitto etsii joukkoonsa uutta intohimoista Talouspäällikköä. Tässä roolissa pääset vastaamaan liiton talouden hoitamisesta ja kehittämään taloushallinnon toimintamalleja pitkäjänteisesti. Lisäksi voit panna osaamisesi peliin modernien digitalisaation vaatimusten täyttämiseksi.

Mitä tehtävä pitää sisällään?

Sinun vastuullasi on hallinnoida Suomen Metsästäjäliiton taloutta. Pääset rakentamaan liiton taloushallintoa ja varmistamaan sen jatkuvan menestyksen. Toimit tiiviissä yhteistyössä liiton henkilökunnan kanssa ja raportoit suoraan toiminnanjohtajalle.

Mitä odotamme sinulta?

Etsimme henkilöä, jolla on vahvaa kokemusta sisäisen taloushallinnon johtamisesta, hallinnasta ja käytännön työstä. Kirjanpito tilinpäätöksineen ja viranomaisraportointeineen vie osan ajastasi. Tehtäviisi kuuluvat reskontrat, maksatus ja palkanlaskenta, mutta niiden vastapainoksi haluat kehittää prosesseja ja hyödyntää tietojärjestelmiä mahdollisimman tehokkaasti. Odotamme innostusta ja halua kehittää liiton talouden ennustamista ja tehostamista uusien, innovatiivisten ratkaisujen avulla.  Toimit mielelläsi yhteistyössä työkavereiden kanssa heitä taloushallinnossa tukien. Kokemus HR-vastuista organisaatioissa on sinulle selkeä lisäetu.

Miksi liittyä joukkoomme?

Suomen Metsästäjäliitto tarjoaa sinulle mahdollisuuden olla osa osaavaa ja kehitysorientoitunutta tiimiä. Pääset vaikuttamaan suoraan liiton tulevaisuuteen ja kehittämään sen taloushallintoa huippuosaajana. Voit työskennellä joustavasti hybridimallilla osin etänä, osin liiton toimistolla Riihimäellä. Käytössämme on kannustinpalkkiojärjestelmä, liikunta-, kulttuuri- ja lounasetu sekä kattava työterveyshuolto.

Kiinnostuitko?

Jos tunnistat itsesi tehtävän kuvauksesta ja olet valmis ottamaan seuraavan askeleen urallasi, lähetä CV:si sekä hakemuksesi palkkatoiveineen 13.5.2024 mennessä osoitteeseen www.mercuriurval.fi, FI-18135. Lisätietoja tehtävästä antaa Matti Narsakka Mercuri Urvalilta (p. 040 482 1513).

Tule mukaan rakentamaan Suomen Metsästäjäliiton tulevaisuutta!

Suomen Metsästäjäliitto ry on koti kaikille metsästäjille. 103-vuotias järjestömme on vakavarainen ja yksi Suomen suurimpia kansalaisjärjestöjä. Metsästäjäliitto on valtakunnallinen metsästäjien etujärjestö, jonka jäseninä on noin 145 000 metsästäjää ja 2 700 metsästysseuraa. Tehtävämme on edistää metsästystä, luotoelämyksiä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Vuoden metsästysseura 2024 pyörittää talkoilla upeaa toimintakeskustaan

25.04.2024 11:50
Vuoden metsästysseura 2024 pyörittää talkoilla upeaa toimintakeskustaan
Metsästäjäliiton Vuoden metsästysseuran tittelin sai varsinaissuomalainen Kosken TL Eränkävijät. 183-jäseninen seura on rakentanut vuosien talkootyönä käyttöönsä mahtavan toimintakeskuksen, josta löytyy muun muassa ampumaratoja, ampumahalli, juhlatiloiksi vuokrattava metsästysmaja saunoineen ja uimalampineen, lihankäsittelytilat sekä oma lihakauppa.

Kosken TL Eränkävijöiden aktiivisuus hengästyttää. Seuralla on 20 hehtaarin suuruisella tontillaan viisi ulkoampumarataa (metsästyshaulikko, luodikko, hirvi-, pienoishirvi- ja villikarjuradat) ja ampumahalli, jossa on viisi elektronista ilmahirvi- ja ilmaluodikkorataa sekä ampumasimulaattori. Ampumaharjoittelu ja kilpailutoiminta on vilkasta. Sisäampumaradoilla järjestetään myös avoimia yleisövuoroja, jotka ovat houkutelleet erityisesti paikallisia nuoria.

Metsästysmajan lisäksi seuralla on kota, sauna ja uimalampi jäsenten käyttöön. Tiloja vuokrataan myös ulkopuolisille juhliin ja kokouksiin.  

Lihankäsittelyä varten on rakennettu kolmeosaiset lihankäsittelytilat ja suurkeittiö, jotka on hyväksytetty ilmoitetuksi elintarvikehuoneistoksi ja peräti lihakaupaksi. Seura pyörittääkin talkoovoimin lihan ja lihatuotteiden myyntitoimintaa. Seura valmistaa muun muassa grilli- ja leikkelemakkaraa, lihapurkkeja ja palvilihaa, jota palvataan omassa savustuskodassa.

Alueen hyvin toimivissa tiloissa järjestetään valtavasti erilaista toimintaa. Seuran tontilla järjestetään ampukilpailuja, monenlaisia koulutuksia lihanleikkuusta ja makkarakursseista nuorten leireihin, kursseihin ja kerhoihin. Tiloja vuokraavat paitsi juhlien ja kokousten järjestäjät myös esimerkiksi VPK ja Partio omia leirejään varten.

Talkootoiminnan ja lihatuotteiden myynnin lisäksi keskuksen rakentamista ja kehittämistä on avitettu muun muassa Leader-rahoituksella. Leader-tuen avulla on hankittu muun muassa aurinkopaneelit ja hakelämpölaitos sekä seuraavaksi hirviradan ja kahden pienoiskivääriradan elektroniset taululaitteet. 

Vireä seura on yli 80-vuotias. Jäseniä on 183 ja metsästysmaita 16 500 hehtaaria, mikä käsittää käytännössä lähes koko Kosken TL kunnan alueen. Seutu on valkohäntäpeura-alueen ydintä, joten peurasta on tullut seuran pääriistalaji. Kuluneella kaudella kaadettiin noin 600 valkohäntäpeuraa. Hirviä pyydettiin 10 aikuista ja 8 vasaa, lisäksi muuta riistaa pienpedoista ilvekseen. Seurassa harrastetaan lisäksi riistanhoitoa, metsästyskoiratoimintaa ja ollaan aktiivisia SRVA-toiminnassa.

Tutustu Kosken TL Eränkävijöihin kotisivulla https://koskenerankavijat.fi

Kuvassa: Tuoma Hallenberg, seuran puheenjohtaja  Aku-Pekka Väinölä varapuheenjohtaja Kalle Kauraala, Jaakko Silpola

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Jaakko Silpola
Jaakko Silpola
toiminnanjohtaja, viestintäpäällikkö
+358 50 406 4836

Metsästäjäliiton Päättäjäpaneelin tallenne on katsottavissa

25.04.2024 08:00
Seuraa Metsästäjäliiton Päättäjäpaneelia 20.4.
Metsästäjäliitto striimasi Suuren Päättäjäpaneelin lauantaina 20.4.2024. Tallenne on nyt katsottavissa.

Paneelissa käytiin läpi monia metsästäjiä puhuttavia ajankohtaisia aiheita: toteutuvatko hallitusohjelman metsästyskirjaukset? Miten metsästysasiat huomioidaan EU-parlamenttivaaleissa?

Paneeliin osallistuivat kansanedustaja Jenna Simula (Perussuomalaiset), kansanedustaja Anne Kalmari (Keskusta), kansanedustaja Markku Eestilä (Kokoomus), kansanedustaja Anders Norrback (RKP), EU-vaaliehdokas Eija-Riitta Korhola (KD), EU-vaaliehdokas ja vihreiden varapuheenjohtaja Silja Keränen. Paneelin puheenjohtajana toimi toimittaja Vesa Kallionpää.

Lue lisää ja katso tallenne >>