Luotilajit

Luotilajit

Metsästyshirvi

Metsästyshirvi tukee suomalaista hirvenmetsästystä

Metsästyshirvi on suunniteltu hirvenmetsästäjien tarpeita ajatellen. Lajissa ammutaan sekä liikkuvaan että paikallaan olevaan hirvenkuvaan pystystä ilman tukea. Ampumamatka suurikokoiseen kaksipäiseen hirvitauluun on 100 m.

Kilpailun kulku

Ensin ammutaan 4 laukausta seisovaan ja sitten 6 juoksevaan hirveen. Seisovan hirven 4 laukauksen ampumiseen on aikaa 60 sekuntia. Juoksevan hirven ammunta suoritetaan kertalaukauksina. Jos ohjelmassa on loppukilpailu, siinä ammutaan 10 laukausta juoksevaan hirveen. Sijoituksen ratkaisee seisovan ja juoksevan hirven yhteenlaskettu pistemäärä.

Ase ja muut varusteet

Aseena käytetään metsästyskäyttöön hyväksyttyä rihlattua ruutiasetta. Sen paino on enintään 6 000 g varusteineen. Laukaisuvastus keskisytytteistä patruunaa käyttävät vähintään 1 000 g ja reunasytytteistä patruunaa käyttävät vähintään 500 g. Tähtäinlaitteet ovat vapaat. Aseessa ei saa olla hihnaa.

Äänenvaimentimen käyttö on sallittu. Itselataavan aseen sekä räjähtävien, alikaliiperi- tai valojuovaluotien käyttö on kielletty. Ns. ampujan varustuksesta ovat sallittuja ampujantakki, -käsineet ja -jalkineet. Samaa asetta, tähtäinlaitetta, vaatetusta ja varustusta on käytettävä koko kilpailusuorituksen ajan.

Kaikki ampumista helpottavat keinot ovat kiellettyjä, sillä ne ovat metsästysammunnan henkeä vastaan. Metsästysammuntalajien ajatuksena on harjoittaa metsästäjiä metsästystilanteita varten.

 

Metsästysluodikko

Metsästysluodikko jäljittelee kanalinnun metsästystä. Lajissa ammutaan paikallaan olevaan metsonkuvaan seisten ja makuulta. Taulussa on viisi metsokuviota ja kohdistustäplä.

Kilpailun kulku

Kilpailu käsittää kaksi 5 laukauksen sarjaa – ensimmäinen makuulta ja toinen pystystä. Molemmissa ainoastaan hihnatuen käyttö on sallittu. Ampuma-aika sarjaa kohti on 2 minuuttia. Ampumamatka on 100 metriä.

Jos ohjelmassa on loppukilpailu, siinä ammutaan kaksi 5 laukauksen sarjaa pystystä. Ensimmäisen sarjan ampumiseen on aikaa 2 minuuttia. Toinen sarja ammutaan laukaus kerrallaan, ja kuhunkin on aikaa 30 sekuntia. Sijoituksen ratkaisee sarjojen yhteenlaskettu pistemäärä.

Ase ja muut varusteet

Aseena käytetään metsästyskäyttöön hyväksyttyä rihlattua ruutiasetta. Sen paino on enintään 6 000 g varusteineen. Laukaisuvastus keskisytytteistä patruunaa käyttävät vähintään 1 000 g ja reunasytytteistä patruunaa käyttävät vähintään 500 g. Tähtäinlaitteet ovat vapaat. Äänenvaimentimen käyttö on sallittu. Itselataavan aseen sekä räjähtävien, alikaliiperi- tai valojuovaluotien käyttö on kielletty, muuten patruuna on vapaa.

Ns. ampujan varustuksesta ovat sallittuja ampujantakki, -käsineet ja -jalkineet. Samaa asetta, tähtäinlaitetta, vaatetusta ja varustusta on käytettävä koko kilpailusuorituksen ajan.

Aseessa saa käyttää enintään 40 mm leveää hihnaa, joka on kiinnitetty molemmista päistä tukin alapinnalle. Hihnaa ei saa kiinnittää hihaan, eikä se saa kiertyä käsivarren ympärille yhtä kierrosta enempää.

Kaikki ampumista helpottavat keinot ovat kiellettyjä, sillä ne ovat metsästysammunnan henkeä vastaan. Metsästysammuntalajien ajatuksena on harjoittaa metsästäjiä metsästystilanteita varten.

 

Ilmahirvi

Ilmahirvessä ammutaan kaksipäiseen liikkuvaan hirvikuvioon ilmakiväärillä. Kilpailussa ammutaan alku- ja loppukilpailu, joista molemmat käsittävät 10 yksittäistä laukausta.

 

Ilmaluodikko

Ilmaluodikossa ammutaan seisten viiden metsokuvion tauluun ilmakiväärillä. Muissa sarjoissa ammutaan ilman tukea, mutta nuorimpien sarjassa on kiinteä ampumatuki.

Suorituksessa ammutaan kaksi 5 + 5 laukauksen sarjaa. Kuhunkin sarjaan saa käyttää 2,5 minuuttia. Loppukilpailussa ammutaan kaksi 5 laukauksen sarjaa – ensimmäinen alkukilpailun tapaan, toiset 5 laukausta yksitellen. Aikaa toisessa sarjassa on 30 sekuntia/laukaus.

Ilmaluodikko ja ilmahirvi sopivat erityisesti nuorille. Ilmakivääri on edullinen tapa harjoitella kivääriammuntaa. Ampumaetäisyys on molemmissa 10 m, ja sarjoja on miehille sekä naisille. Lajit sopivat erityisesti nuorille. Puriste-, paineilma- tai kaasutoimisen aseen kaliiperin on oltava 4,5 mm ja luodin lyijyä. Tähtäinlaitteet ovat vapaat.