Haulikkolajit

Haulikkolajit

Haulikkolajit

Metsästyshaulikko

Metsästyshaulikko sopii erinomaisesti esimerkiksi sorsa- tai kyyhkysjahtien harjoitteluun. Kiekot lentävät radan poikki vaihtelevilla etäisyyksillä, aivan kuin riistalinnut.

Ammunta tapahtuu skeetradalla, jossa on korkea ja matala heitinkoppi sekä 8 ampumapaikkaa. Kiekkoja on 25, ja ne ammutaan yksi kerrallaan. Ampumamatka vaihtelee metsästystilanteita mukaillen. Lähimmillään kiekon voi rikkoa noin 5 m päästä ja kauimmillaan noin 36 m. Heittimessä on ajastin, eli kiekko lähtee heti tai enintään 3 sekunnin kuluttua ampujan pyynnöstä.

Aseeksi sopii parhaiten kaksipiippuinen haulikko, mutta seuran kilpailuissa ja ampumaharjoituksissa voi ampua myös yksipiippuisella aseella. Lyhyen ampumamatkan vuoksi ammuntaan soveltuu parhaiten sylinteripiippuinen tai korkeintaan hiukan supistettu, eli parannetulla sylinteripiipulla varustettu haulikko.

 

Metsästystrap

Metsästystrap sopii erityisesti metsäkanalinnustajien harjoituslajiksi. Kiekot lähtevät aina ampujan edestä poispäin, aivan kuin maasta karkkoava kanalintu.

Rataan kuuluu 5 rinnakkaista ampumapaikkaa, joista kunkin etupuolella, noin 10 m päässä, on kiekonheitin. Kilpailija ampuu kultakin paikalta aina 5 kiekkoa, eli yhteensä 25 kappaletta. Kiekot lähtevät ampujan pyynnöstä vaihdellen enintään 60 asteen levyisellä sektorilla. Kutakin kiekkoa saa ampua vain kerran.

Trap-ammunta onnistuu erinomaisesti normaalilla metsästyshaulikolla, jossa on esimerkiksi puolisuppea piippu. Aseeksi käy myös yksipiippuinen, itselataava tai pumppuhaulikko. Aseen saa ladata vain yhdellä patruunalla kerrallaan.