Kansainväliset lajit

Kansainväliset lajit

Eurooppalainen metsästysammunta

Eurooppalainen metsästysammunta eli Combined Game Shooting on moniottelu, johon kuuluu sekä haulikko- että luodikkoammunta.

Suomessa on yleensä mahdollisuus ampua myös pelkkä luodikko. Jos haluat ampua kilpaa vaikkapa sarkatakki ylläsi, olet kaltaistesi joukossa. Lajissa haetaan luonnonmukaista metsästystunnelmaa. Samalla taidot karttuvat tositilanteita varten, kun harjoittelu tapahtuu metsästyksellisissä varusteissa.

Eurooppalaisissa ammunnoissa on neljä sarjaa: naisten sarja, alle 20-vuotiaiden junioreiden sarja, yli 56-vuotiaiden veteraanien sarja sekä yleinen sarja. Suomalaiset ovat osallistuneet menestyksekkäästi lajin EM-kilpailuihin 70-luvulta lähtien. Suomen joukkue valitaan karsinta- ja SM-kilpailujen perusteella. EM-kilpailuissa noudatetaan osanottajamaiden hyväksymiä, virallisia sääntöjä. Suomen omissa kilpailuissa sääntöjä sovelletaan lähinnä asemääritysten osalta.

Luodikkokilpailussa ammutaan neljään eläinkuvioon:

  • villisika pystystä
  • kettu makuulta
  • kauris kiinteään paaluun nojaten
  • gemssi vuorisauvaa tukena käyttäen

Muut kuviot ovat aina 100 metrin etäisyydellä ja paikallaan olevia, mutta villisika voidaan ampua myös 50 m liikkuvalla radalla juoksevaan kuvioon. Kuhunkin kuvioon ammutaan viisi laukausta.

Luodikon määritykset ovat samat kuin metsästysluodikkoammunnassa, mutta aseessa ei saa olla hihnaa. Pienoiskiväärillä saavat ampua kilpailijat, jotka täyttävät kilpailuvuonna enintään 17 vuotta.

Haulikossa kisataan trap ja compak sporting:

  • Trapissa kiekko lentää selvästi nopeammin kuin normaalissa metsästystrapissa, mutta jokaista kiekkoa saa yrittää kahdella panoksella.
  • Compakissa kiekko voi tulla lähes mistä kulmasta hyvänsä. Osa on kaksois-, osa yksittäiskiekkoja. Aseen saa aina ladata kahdella patruunalla.

Molemmissa haulikkolajeissa ammutaan 25 kiekkoa.

 

Pohjoismainen metsästysammunta

Pohjoismainen metsästysammunta koostuu kahdesta haulikko- ja kahdesta luodikkolajista. Jos haluat kilpailla tutussa metsästyskuosissa, olet kaltaistesi joukossa. Lajissa haetaan luonnonmukaista metsästystunnelmaa. Samalla taidot karttuvat tositilanteita varten.

Kustakin osalajista voi saada 100 pistettä, joten maksimipistemäärä on 400 (rikottu kiekkomäärä x 4). Molemmissa luodikkolajeissa 10 laukausta antaa automaattisesti maksimipisteiksi 100.

Miehille on yleinen ja yli 60-vuotiaiden sarja. Lisäksi lajeissa on sarjat alle 20-vuotiaille ja naisille. PM-mestaruuskilpailut järjestetään vuoronperään Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Niissä noudatetaan osanottajamaiden hyväksymiä virallisia sääntöjä. Suomen omissa kilpailuissa sääntöjä sovelletaan helpotetuin ehdoin lähinnä asemääritysten osalta.

Haulikkokilpailu koostuu kahdesta lajista

  • Metsästystrap ammutaan perinteisen metsästystrapin tapaan.
  • Toinen haulikkolaji voidaan suorittaa riistapolku- tai Compak Sporting -ammuntana. Polku on maastoon tai esim. skeet-radalle rakennettu 5–7 ampumapaikkaa käsittävä rata. Monipuolisessa Compak Sporting -ammunnassa kiekko voi tulla ampujasta nähden lähes mistä kulmasta hyvänsä.

Kilpailun luodikkolajit:

  • Hirviammunnassa ammutaan kymmenen juoksua 100 m hirviradalla.
  • Kauris ammutaan kolmesta eri asennosta: 5 laukausta makuulta, 3 polvi- tai istuma-asennosta ja 2 pystystä.

Luotiaseiden määritykset ovat samat kuin metsästyshirviammunnassa, paitsi että kiikarin suurennos saa olla enintään 12-kertainen. Aseessa ei myöskään saa olla hihnaa. Pienoiskiväärillä saavat ampua kilpailijat, jotka täyttävät kilpailuvuonna enintään 17 vuotta.

Pohjoismaisen metsästysammunnan säännöt 2017-2020