Pohjoismainen metsästysammunta
Pohjoismainen metsästysammunta koostuu kahdesta haulikko- ja kahdesta luodikkolajista. Jos haluat kilpailla tutussa metsästyskuosissa, olet kaltaistesi joukossa. Lajissa haetaan luonnonmukaista metsästystunnelmaa. Samalla taidot karttuvat tositilanteita varten.
Kustakin osalajista voi saada 100 pistettä, joten maksimipistemäärä on 400 (rikottu kiekkomäärä x 4). Molemmissa luodikkolajeissa 10 laukausta antaa automaattisesti maksimipisteiksi 100.
Sarjat ovat: 20-vuotiaat, naiset, yleinen, 60-vuotiaat sekä 70-vuotiaat. PM-mestaruuskilpailut järjestetään vuoron perään Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Niissä noudatetaan osanottajamaiden hyväksymiä virallisia sääntöjä. Suomen omissa kilpailuissa haulimateriaalina on sallittua käyttää kilpailun järjestäjän ilmoittamia materiaaleja ja lisäksi trap-ammunnassa ampumapaikat voivat olla metsästystrap-sääntöjemme mukaisesti suorassa linjassa.
Haulikkokilpailu koostuu kahdesta lajista
- Metsästystrap ammutaan Suomalaisen metsästystrapin tapaan, mutta kiekkoa saa ampua kaksi kertaa
- Toinen haulikkolaji voidaan suorittaa riistapolku- tai Metsästys Sporting -ammuntana. Polku on maastoon tai esim. Skeet-radalle rakennettu 5–7 ampumapaikkaa käsittävä rata. Monipuolisessa Sporting -ammunnassa kiekko voi tulla ampujasta nähden lähes mistä kulmasta hyvänsä
Kilpailun luodikkolajit:
- Hirviammunnassa ammutaan kymmenen juoksua 100 m hirviradalla
- Kauris ammutaan kolmesta eri asennosta: 4 laukausta makuulta, 3 polvi- tai istuma-asennosta ja 3 pystystä
- Kaliiperin on oltava:
• Hirvessä vähintään 6,5 mm
• Metsäkauriissa vähintään kal. 222
• Patruunoiden on oltava keskisytytteisiä
- Aseen paino ei saa ylittää 5,5 kg, laukaisuvastus oltava vähintään 1 kg ja äänenvaimennin on sallittu.
Pohjoismaisen metsästysammunnan säännöt 2021-2024:
regler på svenska (viralliset) ja säännöt suomeksi (epäviralliset)
Eurooppalainen metsästysammunta
Eurooppalainen metsästysammunta eli Combined Game Shooting on moniottelu, johon kuuluu sekä haulikko- että luodikkoammunta.
Jos haluat ampua kilpaa vaikkapa sarkatakki ylläsi, olet kaltaistesi joukossa. Lajissa haetaan luonnonmukaista metsästystunnelmaa. Samalla taidot karttuvat tositilanteita varten, kun harjoittelu tapahtuu metsästyksellisissä varusteissa.
Eurooppalaisissa ammunnoissa on neljä sarjaa: naisten sarja, alle 20-vuotiaiden junioreiden sarja, yli 56-vuotiaiden veteraanien sarja sekä yleinen sarja. Suomalaiset ovat osallistuneet menestyksekkäästi lajin EM-kilpailuihin 70-luvulta lähtien. Suomen joukkue valitaan karsinta- ja SM-kilpailujen perusteella. EM- ja MM-kilpailuissa noudatetaan osanottajamaiden hyväksymiä, virallisia sääntöjä. Suomen omissa kilpailuissa sääntöjä sovelletaan muutamin Metsästysampuma-sääntöihimme kirjatuin poikkeuksin.
Luodikkokilpailussa ammutaan neljään eläinkuvioon:
- kauris kiinteään paaluun nojaten
- kettu makuulta
- gemssi vuorisauvaa tukena käyttäen
- villisika pystystä paikallaan olevaan tai liikkuvaan maaliin
Muut kuviot ovat aina 100 metrin etäisyydellä ja paikallaan olevia, mutta liikkuvaa villisikataulua ammutaan 50 m etäisyydeltä radalla juoksevaan kuvioon.
Luodikkokilpailussa asemääritys on muuten sama kuin SML:n metsästysluodikossa, paitsi että:
- aseen maksimipaino ei saa ylittää 5000 g
- aseen kokonaispituus ei saa ylittää 125 cm
- aseessa ei saa olla hihnaa
- aseessa ei saa olla äänenvaimenninta
- laukaisuvastus on vapaa
Haulikossa kisataan trap ja compak:
- Trapissa kiekko lentää selvästi nopeammin kuin normaalissa metsästystrapissa, mutta jokaista kiekkoa saa yrittää kahdella panoksella.
- Compakissa kiekko voi tulla lähes mistä kulmasta hyvänsä. Osa on kaksois-, osa yksittäiskiekkoja. Aseen saa aina ladata kahdella patruunalla.
EM- ja MM-kilpailuissa ammutaan 40 luodikkolaukausta + 50 trap kiekkoa + 50 compak kiekkoa. Meillä Suomessa voidaan kilpailla myös puolta pienemmillä laukaus- ja kiekkomäärillä. Ne ovat tällöin 20 luodikkolaukausta + 25 trap kiekkoa + 25 compak kiekkoa. Meillä on mahdollista yhdistelmäkilpailun sijaan kilpailla pelkästään luodikkokilpailussa.
Eurooppalaisen metsästysammunnan säännöt 2022
Eurooppalaisen metsästysammunnan säännöt 2022 suomeksi