Haulikkoammunta

Haulikkoammunta

haulikko
Haulikko on tyypillisesti metsästäjän ensiase, jolla tavallisesti metsästetään pienriistaa. Se on tarkoitettu nopeisiin tilanteisiin ja lyhyille ampumamatkoille. Sopiva ampumamatka on tavallisesti 10–35 metriä.

Haulikon valinnassa tärkeintä on istuvuus. Perän mitoitus on huomattavasti tärkeämpi kuin kiväärissä. Tämä johtuu siitä, että nopeissa tilanteissa haulikolla ei tähdätä, vaan hyvin istuva ase nousee aina poskelle samaan kohtaan. Tällöin katse voidaan pitää nopeasti liikkuvassa maalissa, ja ase seuraa automaattisesti mukana.

Yleisimmät haulikon kaliiperit ovat 12/76 ja 12/70. Muita ovat esimerkiksi 10/89, 12/89, 16/70, 20/70 ja 20/76. Nykyisin 12-kaliiperisen haulikon hankinta on järkevää patruunoiden kohtuullisen hinnan ja hyvän saatavuuden takia. Kannattaa varmistua myös aseen teräshaulikelpoisuudesta.

Metsästyshaulikoiden toimintatapoja ovat yleensä esim. kertatuli (yksi-, rinnakkais- ja päällekkäispiippuiset sekä pumppuhaulikot) ja itselataava kertatuli (ns. puoliautomaatti). Metsästyslaki ja -asetus säätelevät haulikolla metsästämistä. Ajantasaisen lainsäädännön löydät aina finlex.fi

Metsästysammunnan ABC -opas tarjoaa sinulle 100 sivua tietoa metsästysaseista ja -ammunnasta. Katso myös videoita Youtube-kanavallamme.

Hyödyllistä tietoa

Haulikkoammunnan perusteet

Klikkaa kuvaa nähdäksesi kuvan kokonaan.