Hagelvapen

Hagelvapen

Hagelvapen
Hagelgeväret är ett jaktvapen med vilket en hagelpatron avfyras snabbt och på kort avstånd. Ett typiskt mål är småvilt och fågeljakt

Det finns hagelgevär av flera kalibrer, men det vettigaste alternativet för en nybörjare är kaliber 12, eftersom patronerna är förmånliga och tillgången är god. Valet av patronläge beror till stor del på användarens preferens. Ju längre patronläget är, desto större urval av patroner passar i vapnet. Längre patroner har naturligtvis en större laddning, vilket innebär större rekyl. Nybörjare ska normalt välja 12/76, eftersom stålhagelpatronerna som bör användas vid sjöfågeljakt ofta har den längden.

Den viktigaste faktorn i valet av hagelgevär är vapnets passform. Eftersom det inte finns tid att sikta måste vapnet peka mot målet så fort du lyfter det till kinden. Pröva detta några gånger med slutna ögon – siktet ska alltid visa på samma punkt. Välj ett hagelgevär som passar dig som det är eller med så små ändringar av stocken som möjligt. Stockens dimensionering kan anpassas med hjälp av eventuella extra delar samt ett justerbart kindstöd.


Grunderna i hagelvapen

Klicka på bilden för att se hela bilden.