Metsästyskiväärin eri tyypit

Metsästyskiväärin eri tyypit

nainen passitornissa
Kivääri on rihlattuase, jolla metsästetään kaliiperista ja patruunasta riippuen monipuolisesti suur- ja pienriistaa. Tyypillisiä kohteita ovat hirvi, karhu, valkohäntäpeura, kauris, harmaahylje, metsäkanalinnut sekä kettu ja supikoira.

Rihlatun piipun ansiosta kiväärillä voidaan ampua tarkasti niin lähelle kuin kauas. Tyypillinen riistalaukaus kiväärillä suoritetaan 50–150 metrin etäisyydeltä. Nykyaikainen metsästyskivääri on useimmiten varustettu kiikaritähtäimellä osumisen helpottamiseksi ja riistaeläimen tunnistamiseksi. Aseessa käytetään usein äänenvaimenninta oman ja muiden kuulon vuoksi.

Markkinoilla on useita kiväärityyppejä, jotka poikkeavat toisistaan ulkonäöltään ja toimintaperiaatteiltaan. Tässä yleisimmät metsästyksessä käytettävät kiväärityypit.

 

Pultti- eli sylinterilukkoinen kivääri

T3x Hunter, kuva: Sako
Tikka T3x Hunter, kuva: Sako

Pulttilukkoinen kivääri on käsin lukkoa liikuttamalla ladattava, useimmiten erillisellä lippaalla tai kiinteällä makasiinilla varustettu kertalaukeava asetyyppi. Ampuja lataa aseen työntämällä lukkolaitteen eteenpäin, jolloin ase syöttää patruunan piippuun. Ammunnan jälkeen hylsy poistetaan avaamalla lukkolaite, ja ase voidaan ladata jälleen uudella patruunalla. Asetyypin lipas tai makasiini vetää tyypillisesti 3–5 patruunaa. Tämä metsästyskiväärityyppi on meillä yleisin.

 

Itselataava kivääri

Benelli Argo-E Battue
Benelli Argo-E Battue, kuva: Teuvo Louhisola Oy

Itselataava kivääri on lippaalla tai makasiinilla varustettu yhden patruunan kerrallaan ampuva ase, joka virittyy ammutun patruunan energialla ja lataa uuden patruunan valmiiksi seuraavaa laukausta varten. Ase voidaan ladata metsästettävän riistan mukaan joko 2+1 tai 3+1 patruunalla (tarkista riistalajit metsästysasetuksen 16 §:stä). Asetyypin etuna on tarvittaessa nopea toinen laukaus sekä toimintatavasta johtuva pehmeämpi rekyylituntuma. Tämäntyyppinen ase on omiaan mm. nopeatempoisessa ajojahdissa ja pienpetopyynnissä.

 

Pienoiskivääri

Quad Varmint, kuva: SAKO
Sako Quad Varmint, kuva: SAKO

Pienoiskivääriksi kutsutaan Suomessa .22-kaliiperin reunasytytteistä patruunaa ampuvaa asetta . Heikkotehoisemmasta patruunastaan huolimatta se on täysiverinen metsästysase, jota käytetään laajasti lain sallimien riistaeläimien metsästykseen sekä vahinkoeläinten ampumiseen.

Tyypillistä pienoiskiväärillä metsästettävää riistaa ovat pyy, sorsalinnut, sepelkyyhky, minkki, näätä ja orava. Pienoiskivääriä käytetään myös laajasti pienoispistoolin ohella lopetusaseena loukkupyynnissä, joskaan se ei ole kokonsa puolesta aivan yhtä kätevä kuin pienoispistooli tai -revolveri.

Pienoiskiväärin etuja ovat olematon rekyyli, halpa patruuna, helppo vaimennettavuus, monikäyttöisyys ja edullinen hankintahinta. Pienoiskivääri on myös erinomainen ase nuorten metsästäjien ampumaharjoitteluun.

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Jussi Partanen
Jussi Partanen
metsästysampumapäällikkö
+358 40 845 1572