Kulgevär

Kulgevär

Kvinna med Jaktgevär
Ett kulgevär är ett räfflat vapen som kan användas mångsidigt till att jaga stor- och småvilt med beroende på kaliber och patron. Typiska viltarter för olika vapen är älg, björn, vitsvanshjort, rådjur, gråsäl, skogshönsfåglar samt räv och mårdhund.

Ett kulgevär är ett räfflat vapen som kan användas mångsidigt till att jaga stor- och småvilt med beroende på kaliber och patron. Typiska viltarter för olika vapen är älg, björn, vitsvanshjort, rådjur, gråsäl, skogshönsfåglar samt räv och mårdhund.

Den räfflade pipan på kulgevären bidrar till träffsäkerheten både på nära och långt håll. Normalt skjuter man med kulgevär på 50–150 meters avstånd. Ett modernt jaktgevär är oftast utrustat med ett kikarsikte som förbättrar träffsäkerheten och hjälper jägaren att identifiera viltet. Ofta monteras en ljuddämpare på vapnet för att minska vapnets rekyl och skydda jägarens egen och andras hörsel.

På marknaden finns flera typer av gevär med olika utseende och funktionsprinciper. Alla gevär som säljs i vårt land är lämpliga för jakt här i Finland. Här följer några av de vanligaste.

T3x Hunter, kuva: Sako
Tikka T3x Hunter, bild: Sako

 

Cylinderrepetergevär

Ett cylinderrepetergevär är ett enskottsgevär som laddas (repetera) genom att vid laddning sätta patronen i patronläget och att föra fast slutstycket (röra på) slutstycket. Geväret är oftast utrustat med löstagbart eller fast magasin. Vid omladdning för Skytten (för) slutstycket framåt för att mata in en ny patron i patronläget från magasinet. Efter att skottet avfyrats avlägsnas den tomma hylsan genom att dra (föra) slutstycket bakåt, den skjutna patronens hylsa kastas då ut och (så at) en ny patron kan matas in från magasinet. Vapnets magasin rymmer normalt 3–5 patroner. Det här är den vanligaste typen av jaktgevär som används i Finland. (Mera om olika vapen i fortsättningen)

 

Halvautomatisk gevär

Benelli Argo-E Battue
Benelli Argo-E Battue, bild: Teuvo Louhisola Oy

Ett halvautomatiskt gevär är ett vapen som avfyrar en patron i taget. Vapnet är utrustat med ett magasin och kastar automatiskt ut tomhylsan efter avfyrning och för in en ny patron i patronläget för nästa skott. Beroende på vilket vilt man jagar kan vapnet laddas med 2+1 eller 3+1 patroner (kontrollera viltarterna i 16 § i jaktförordningen). Fördelen med vapentypen är att man vid behov snabbt kan avfyra ett andra skott och den (med något mindre rekyl. Den här typen av vapen passar bäst vid snabb drevjakt och jakt på små rovdjur.

 

Ett miniatyrgevär

Quad Varmint, kuva: SAKO
Sako Quad Varmint, bild: SAKO

Ett miniatyrgevär som avfyrar en 22-kalibriga patroner, trots att patronerna med lägre effekt är vapnet ett fullfjädrat jaktvapen, som används allmänt vid jakt på vilt som tillåts i lagen och till bekämpning av skadedjur.

Med miniatyrgevär jagas normalt järpe, andfåglar, ringduva, mink, mård och ekorre. Miniatyrgevär används också allmänt jämsides med miniatyrpistoler som avlivningsvapen vid fällfångst, även om de på grund av sin storlek inte är lika praktiska som en miniatyrpistol eller -revolver.

Till fördelarna med miniatyrgeväret hör att det är rekylfritt, lätt att utrusta med ljuddämpare, mångsidigt och förmånligt att köpa. Miniatyrgeväret är också ett utmärkt vapen för unga jägare att träna skytte med.

 

Har du frågor? Vänligen kontakta

Jussi Partanen
Jussi Partanen
metsästysampumapäällikkö
+358 40 845 1572