IT-ohjeita

IT-ohjeita

Tältä sivulta löytyy hyviä IT-neuvoja ja ohjeita sähköisten palveluiden hallintaan.

Oman sähköpostiosoitteen luominen

Sähköpostiosoitetta vaaditaan nykypäivänä moniin sähköisiin palveluihin kirjautumisessa. Tämä tarkoittaa sitä, että ilman omaa sähköpostiosoitetta ei verkossa selviä.

Sähköpostiosoite mahdollistaa siis eri palveluissa asioimisen. Hyvä esimerkki on sähköinen viranomaisasiointi, joka tapahtuu Suomi.fi-viestien avulla. Suomi.fi-viestit ovat tietoturvallinen tapa viestiä julkisen hallinnon ja muiden palvelua käyttävien organisaatioiden kanssa. Löydät Suomi.fi-viestejä käyttävät organisaatiot tästä listasta.

Ilmaisia sähköpostipalveluntarjoajia on useampia tarjolla, joten oman tilin luominen on helpompaa kuin koskaan. Tunnettuja palveluntarjoajia ovat Googlen Gmail-palvelu sekä Microsoftin Outlook. Alta löytyy Metsästäjäliiton kokoamat ohjeet sähköpostiosoitteen luomiseen.

@gmail-loppuisen sähköpostiosoitteen luominen 

 1. Siirry osoitteeseen gmail.com.
 2. Avautuu uusi sivu, josta pääsee kirjautumaan sisään palveluun. Koska sähköpostitiliä ei sinulla vielä ole, paina hiiren vasemmalla painikkeella vasemman alakulman pientä Luo tili -tekstiä.
 3. Avautuu jälleen uusi näkymä. Syötä nimesi vaadittuihin kenttiin ja luo haluamasi sähköpostiosoitteen nimi. Google osaa ehdottaa vapaana olevia nimiyhdistelmiä, sillä mallilla etunimi.sukunimi(at)gmail.com ovat todennäköisesti jo käytössä.
 4. Luo sähköpostitilillesi salasana. Syötä se vaadittuihin kahteen kenttään samalla tavalla. Älä käytä salasanaa, jota käytät muissa sähköisissä palveluissa. Kannattaa kirjata luotu salasana itsellesi muistiin.
 5. Jatka kirjaamalla vaadittuja tietoja. Lisää oma puhelinnumerosi, jotta sähköpostitilisi on mahdollista palauttaa takaisin sinun käyttöösi salasanan unohtuessa.
 6. Kentät, joissa lukee valinnainen, voi jättää täyttämättä. Google vaatii tilin tietoihin syntymäajan, mutta sen paikkansapitävyyttä ei tarkisteta. Jos et syötä omaa syntymäaikaasi, kirjaa myös syöttämäsi päiväys varmuudeksi ylös.
 7. Jatka näkymän ohjeiden mukaan. Lue Googlen tietosuoja ja käyttöehdot. Ennen Googlen käyttöehtojen hyväksymistä, kannattaa avata Lisäasetukset-kohdasta tarkemmat tiedot. Asetuksista voi määrittää, antaako Googlelle luvan tallentaa toimintaasi ja käyttää sitä esimerkiksi mainonnan kohdentamiseen.
 8. Käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen tili on luotu ja sinulla on sähköpostiosoite. Pääset jatkossa näissä ohjeissa kohdassa 1 olleesta linkistä kirjautumaan sähköpostiisi sisälle.

Tarkemmat ohjeet Googlen Gmail-sähköpostin luomiseen löytyvät Googlen ohjesivuilta.

@outlook.com-loppuisen sähköpostiosoitteen luominen

 1. Siirry osoitteeseen account.microsoft.com
 2. Avautuu uusi sivu, josta pääsee kirjautumaan sisään palveluun. Koska sähköpostitiliä ei sinulla vielä ole, paina hiiren vasemmalla painikkeella valikon alareunassa olevaa Hanki uusi sähköpostiosoite -vaihtoehtoa.
 3. Valitse Seuraava. Avautuu jälleen uusi näkymä. Microsoft tarjoaa sähköpostiosoitteita päätteillä @outlook.com tai @hotmail.com. Valitse haluamasi pääte ja luo haluamasi sähköpostiosoitteen nimi. Microsoft osaa ehdottaa vapaana olevia nimiyhdistelmiä.
 4. Luo sähköpostitilillesi salasana. Sen on oltava vähintään 8 merkkiä pitkä. Älä käytä salasanaa, jota käytät muissa sähköisissä palveluissa. Kannattaa kirjata luotu salasana itsellesi muistiin. Voit jättää samassa näkymässä olevan Lähetä minulle Microsoftin mainosviestejä…. -kentän valitsematta.
 5. Jatka painamalla Seuraava-painiketta. Syötä seuraavaan näkymään etu- ja sukunimesi.
 6. Paina uudelleen Seuraava-painiketta. Sinua pyydetään seuraavaksi ilmoittamaan asuinmaasi. Tämän lisäksi Microsoft vaatii tilin tietoihin syntymäajan, mutta sen paikkansapitävyyttä ei tarkisteta. Jos et syötä omaa syntymäaikaasi, kirjaa myös syöttämäsi päiväys varmuudeksi ylös. Kun kentät on täytetty, paina Seuraava-painiketta.
 7. Edessä on vielä tilin vahvistus, jolla erotetaan tietokoneohjelmat ihmisistä. Microsoft pyytää sinua syöttämään CAPTCHA-vahvistuksen. Noudata vahvistuksen ohjeita. Vahvistuksen jälkeen tili on luotu ja sinulla on sähköpostiosoite. Pääset jatkossa kirjautumaan sähköpostiisi sisälle seuraavasta linkistä. 

Tarkemmat ohjeet Microsoftin Outlook-sähköpostin luomiseen löytyvät Microsoftin ohjesivuilta.

Tietoturvaohjeita

Tietosuoja ja tietoturva saattavat mennä keskenään sekaisin. Tietosuojalla tarkoitetaan yksittäisen henkilön yksityisyyden suojaamista esimerkiksi henkilötietoja käsiteltäessä. Tietoturva puolestaan suojaa näitä henkilötietoja ja muuta kriittistä tietoa.

Koska molempia edellä mainittuja uhkaavat monet eri tekijät, uhkatekijöiden tunnistaminen auttaa niiden torjumisessa. Olemme koonneet yksinkertaiset ohjeet, joilla voit varautua ja suojautua uhkatekijöiltä.

Kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttäminen

Omat tilit kannattaa suojata kaksivaiheisella tunnistautumisella. Viranomaiset, kuten esimerkiksi Tietosuojavaltuutetun toimisto, suosittelevat kaksivaiheisen tunnistatutumisen käyttämistä tietojen väärinkäytön estämiseksi.

Ottamalla kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöön voit lisätä ylimääräisen suojauksen esimerkiksi oman sähköpostin (Gmail & Outlook) tai esimerkiksi Microsoft O365 -tilin sisäänkirjautumiseen.

Ohjeet Microsoft O365-tilin suojaustason lisäämiseen löytyvät täältä.

Etäkokoustyökaluja

Etäkokouksien pitämistä varten löytyy monipuolisesta erilaisia työkaluja, joiden avulla kokouksen järjestäminen onnistuu ja jopa äänestäminen pystytään hoitamaan etänä. Tämä vaatii työkalujen yhteiskäyttöä, mutta pienen harjoittelun avulla näitä työkaluja oppii käyttämään.

Olemme listanneet erilaisia työkaluja, joiden avulla etäkokouksen pitäminen onnistuu:

Videoneuvottelu työkalut


Microsoft Teams

Teams on Microsoftin tarjoama videokokous työkalu, jonka avulla onnistuu etäkokouksen järjestäminen. Teams on maksuton ottaa käyttöön, mutta käyttöönotto vaatii hotmail, live yms. Microsoft tilin luomista. Teamsin ilmaisessa versiossa on mahdollista luoda kokouskutsuja itse, mutta kokouksen enimmäispituus on vain 60 minuuttia ja osallistujakapasiteetti 300 osallistujaa. Hankkimalla Microsoft 365 Business basic lisenssin (4,20€/kk alv. 0%), osallistujakapasiteetti on 300 osallistujaa, mutta kokouksen enimmäispituus kasvaa 24 tuntiin.

Kokoukseen kutsutuilla osallistujilla ei tarvitse olla Microsoft 365 Business lisenssiä hankittuna tai hotmail tiliä, vaan kokoukseen järjestäjällä olisi suositeltavaa olla Microsoft 365 Business lisenssi hankittuna.

Lisätietoa Teams palvelusta löydät osoitteesta: https://www.microsoft.com/fi-fi/microsoft-teams/compare-microsoft-teams-options

Google Meet

Meet on Google tarjoama videokokous työkalu, jonka avulla onnistuu etäkokouksen järjestäminen. Google Meet on maksuton ja käytettävissä, jos olet luonut Gmail sähköpostilaatikon itsellesi. Maksuttomassa versiossa on mahdollista luoda kokous, jonka enimmäispituus on 60 minuuttia ja osallistujakapasiteetti 100 osallistujaa. Google tarjoaa myös maksullista Google Workspace versioita, jossa osallistujia voi olla esim. Essentials lisenssissä 150 osallistujaa ja kokouksen voi kestää enintään 300 tuntia.

Kokoukseen kutsutuilla osallistujilla ei tarvitse olla Google Workspace lisenssiä hankittuna tai Gmail tiliä, vaan kokoukseen järjestäjällä olisi suositeltavaa olla Google Workspace lisenssi hankittuna.

Lisätietoa Goole Meet ja Workspace palvelusta löydät osoitteesta: https://workspace.google.fi/intl/fi/

Laitteet

Jotta etäkokoukseen osallistuminen onnistuu sinulla tulee olla:

 1. Internet yhteys
 2. Kuulokemikrofoni (Huom. kannettavissa tietokoneissa mikrofoni löytyy yleisesti valmiina)
 3. Linkki etäkokoukseen

Äänestäminen

äänestyskoppi.fi

Äänestyskoppi.fi on sähköisen äänestämisen palvelu, jolla onnistuu mm. suljetun lippuäänestyksen järjestäminen sähköisesti. Palvelussa voi järjestää äänestyksiä, joihin on määritelty valtakirjan pakollisuus. Sähköinen äänestäminen tapahtuu sähköpostin avustuksella ja ennen äänestämistä tulisi äänioikeutettujen sähköpostiosoitteet olla tiedossa.

Äänestyskoppi.fi palvelu maksaa esim. perusäänestyksen osalta 3,99 €/äänestys + 0,30 €/äänestäjä. Hinnat sisältävät ALV.

Lisätietoa palvelusta löydät osoitteesta: https://aanestyskoppi.fi/

Etäkokoukseen osallistuminen

Vaikka olisit kokenut etäkokoustaja, kannattaa tutustua Metsästäjäliiton laatimiin kokousohjeisiin. Ohjeet kattavat mm. osallistujan kokouskäytännöt. 

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Antti Lehtisalo
Antti Lehtisalo
ICT-suunnittelija
+358 40 501 9061
ICT-palvelut