Metsästyshaulikon valinta

Kuva: Jussi Partanen

Haulikon valintaan kannattaa keskittyä huolella, sillä aseen on sovittava käyttäjälleen.

1. Valitse toimintatapa metsästysmuodon ja mieltymysten mukaan

Mieti tarpeisiisi parhaiten sopiva haulikon toimintatapa.

  • Yksipiippuinen taittuva haulikko on edullinen vaihtoehto aloittelevalle metsästäjälle, mutta rajallinen patruunakapasiteetti vähentää aseen käyttökelpoisuutta monissa jahtimuodoissa.
  • Päällekkäispiippuinen haulikko sopii hyvin kaiken riistan metsästykseen. Aseen etuja ovat helppokäyttöisyys, varmatoimisuus ja nopea paikkolaukaus.
  • Rinnakkaispiippuinen haulikko on sirorakenteinen ja kevyt ase liikkuvaan jahtiin. Klassinen ulkonäkö viehättää erityisesti peltokanalinnustajia. Hyvät rinnakkaispiippuiset ovat usein melko hintavia.
  • Pumppuhaulikko on edullinen ja usein myös valmistusmateriaaleiltaan säänkestävä ase, jota suositaan meillä erityisesti vesilinnustuksessa.
  • Itselataava haulikko on suosittu mm. vesilinnustuksessa ja soveltuu pehmeämmän rekyylituntuman vuoksi kevytrakenteiselle metsästäjälle.

2. Valitse kaliiperi mieltymystesi mukaan

Haulikon kaliipereita on useita, mutta aloittelijalle järkevin vaihtoehto on patruunoiden edullisen hinnan ja saatavuuden vuoksi kaliiperi 12. Patruunapesän pituuden valinta riippuu pitkälti käyttäjän mieltymyksestä. Mitä pidempi patruunapesä on, sitä laajempi patruunavalikoima aseeseen käy. Pidemmissä patruunoissa on kuitenkin suurempi lataus, joka tarkoittaa suurempaa rekyyliä. Aloittelijan kannattaa yleensä valita 12/76, koska vesilinnustuksessa käytettävät teräshauliset patruunat ovat usein sen pituisia.

3. Kiinnitä eniten huomiota aseen mitoitukseen

Tärkein valintaperuste on haulikon istuvuus. Koska tähtäämiseen ei ole aikaa, aseen on osoitettava maaliin heti poskelle nostettaessa. Kokeile tätä muutamalla nostolla silmät kiinni – tähtäinten tulee aina osoittaa samaan pisteeseen. Valitse haulikko, joka sopii sinulle sellaisenaan tai mahdollisimman pienillä tukin muutoksilla. Tukin mitoitusta helpottavat haulikon mukana mahdollisesti tulevat lisäpalat sekä säädettävä poskipakka.

Monessa metsästysmuodossa haulikkoa kannetaan mukana pitkiä aikoja, jolloin kevyempi ase on miellyttävämpi. Toisaalta paino tasaa rekyyliä ja parantaa harjoittelumukavuutta, joten painon puolesta aseeksi kannattaa valita sopiva kompromissi omien tarpeiden mukaan.

4. Mieti, tarvitsetko vaihdettavia supistajia

Haulikon supistus vaikuttaa hauliparven leviämiseen. Pienemmästä reiästä ammutut haulit pysyvät tiukemmassa kasassa, mikä mahdollistaa hieman etäämmällä olevan kohteen ampumisen.

Sylinteri (C) on supistuksista avarin ja luo laajimman hauliparven. Laaja hauliparvi auttaa osumisessa, mutta haulit menettävät tehonsa nopeimmin etäisyyden kasvaessa. Seuraava on parannettu sylinteri (IC), sitten puolisuppea (M), ¾ suppea (IM) ja tiukimpana täyssuppea (F). Kaksipiippuisen haulikon alempi piippu on tyypillisesti puolisuppea ja ylempi täyssuppea. Ajatuksena on ampua ensimmäinen laukaus alemmalla piipulla, koska rekyyli kohdistuu silloin suoremmin olkapäähän, mikä heilauttaa asetta vähemmän. Mikäli paikkolaukausta tarvitaan, yläpiippu laukaistaan etäämmäs ennättäneen kohteen perään.

Haulikossa on joko kavennus piipun päässä tai ns. vaihtosupistajat. Asetta ostettaessa voi olla kätevää valita vaihdettavilla supistajilla varustettu malli.

5. Hinnalla on väliä

Haulikon kohdalla kannattaa ostaa parasta mihin oma talous antaa myöten. Laatuun panostaminen on varmempaa, ja edullisimpien valmistajien välillä on paljon eroa. Laadukkaammissa aseissa käytetään yleensä parempia materiaaleja, mikä lisää aseen käyttöikää. Käytetty laadukkaampi ase voi olla parempi ratkaisu kuin samanhintainen uusi. Erittäin kalliissa aseissa hintaa kasvattavat materiaalien ohella käsityö ja aseen taidokkaat kaiverrukset.