Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piiri ja Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi kannustavat riistanhoitoyhdistyksiä, seuroja, ja metsästäjiä yhteiseen suurpetojen havainnointitempaukseen.

Tunnista lumijäljet ja opi ottamaan DNA-näyte - Varsinais-Suomen piiri ja Riistakeskus Varsinais-Suomi järjestävät kaikille avoimen koulutuksen

21.01.2025 08:34
Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piiri ja Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi kannustavat riistanhoitoyhdistyksiä, seuroja, ja metsästäjiä yhteiseen suurpetojen havainnointitempaukseen.

Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piiri ja Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi kannustavat riistanhoitoyhdistyksiä, seuroja, ja metsästäjiä yhteiseen suurpetojen havainnointitempaukseen. Tempaus järjestetään Varsinais-Suomessa helmikuun toisena viikonloppuna 8-9.2.2025. Mikäli lumi- ja sääolosuhteet eivät olisi tuolloin suotuisat, tempaus siirretään eteenpäin.

Koulutuskutsu

Tempausta ennen järjestetään yhteinen, kaikille avoin koulutustilaisuus lumijälkien tunnistamisesta ja DNA-näytteiden keruusta to 23.1.2025 klo 18.00 Teamsissä. Toivomme, että seurojen ja seurueiden avainhenkilöt aktiivisesti organisoivat havainnoinnin omalla alueellaan, ja tarvittaessa ohjaavat halukkaat osallistumaan koulutukseen.

Linkin koulutukseen saa mari-anna.hoviatmetsastajaliitto.fi tai jorgen.hermanssonatriista.fi

Tavoite

Tempauksen tarkoitus on varmistaa, että virallisiin kanta-arvioihin kertyy riittävästi havaintoja ja DNA-näytteitä. Vaikka tempauksen tavoitteena ei ole tuottaa omaa erillistä laskentatulosta, havaintomateriaalista piirtyy tarkempi kuva paikallisesta suurpetotilanteesta, erityisesti susilaumojen ja ilvespentueiden määristä.

Tärkeitä kansallisia päätöksiä suurpetojen metsästyksen mahdollistamiseksi on tehty viime syksynä. Suurpetoja koskevaan päätöksentekoon tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa ajantasaista ja luotettavaa, kattavista seurannoista kerättyä tietoa suurpedoista.

Menetelmä

Metsästysseurat ja seurueet organisoivat tempauksen kykynsä ja intonsa mukaan omalla alueellaan. Metsästäjät havainnoivat suurpetojen jälkiä, jotka ilmoitetaan paikallisille suurpetoyhteyshenkilöille. Nämä varmistavat havainnot tehtävänsä mukaisesti ja kirjaavat ne sitten Tassuun.

Myös susien DNA-näytteitä kerätään. DNA-näytteitä kaivataan kaikista oletetuista laumoista ja erityisesti alueista, josta aikaisemmin on kerätty vähän tai ei ollenkaan näytteitä. Näytteitä kaivataan myös laumojen raja-alueista.

Susien ulostetta kerätään ja ne toimitetaan keräysvastaaville. Tarkempi ohje aiheesta löytyy Luken sivuilta osoitteesta Suden DNA-seuranta.

Lisätietoja:
Marko Laine, Suomen Metsästäjäliiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja
Jörgen Hermansson, Suomen riistakeskus Varsinais-Suomi, riistapäällikkö

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Marko Laine
Marko Laine
Varsinais-Suomen edustaja
+358 40 900 2951
Varajäsen Kimmo Suominen