Ari Alisen ja karkeakarvainen mäyräkoira Eddyhummerin hakuharjoitus päättyi traagisesti, kun susi tappoi koiran sunnuntaina 15.9.2024.

Susi tappoi ansioituneen mäyräkoiran Porissa

16.09.2024 14:43
Ari Alisen mäyräkoira
Ari Alisen ja karkeakarvainen mäyräkoira Eddyhummerin hakuharjoitus päättyi traagisesti, kun susi tappoi koiran sunnuntaina 15.9.2024.

– Aina on riskinsä, kun koiran irrottaa metsälle. Mutta en olisi ikinä uskonut, että tämä tapahtuisi lähellä Niittymaan kylää, jossa on ihmisiä aivan vieressä, Ari Alinen sanoo.

Tunteet nousevat pintaan, kun hän kertaa päivällä tapahtunutta. Hakulenkki alkoi normaalisti puolenpäivän aikoihin. Ari käveli metsäuraa ja hänellä oli näköyhteys koiraan maastossa.
– Yhtäkkiä alkoi kova ajo, sitten koira huusi. Juoksin sinne. Eddyhummerin sydän löi vielä hetken. Tiheässä kuusikossa en nähnyt pitkälle, mutta kuulin rapinaa, hän kertoo.

Suurpetoyhdyshenkilö ja maatalousviranomainen totesivat, että koiran tappoi susi.

Eddyhummer oli kuollessaan 10-vuotias. Se oli ansioitunut niin kisoissa, maastossa kuin jalostuksessakin – sillä on 67 jälkeläistä 17 pentueesta. Arin luona asustaa Eddyhummerin sisko Essi, joka ei sydänvaivojen takia enää käy metsällä, sekä 9-viikkoinen pentu Ferrari.
– Mäyräkoira on minusta kaikkein monipuolisin rotu metsästykseen. Itse käytän koiriani pääsääntöisesti koetoiminnassa sekä peura- ja kaurismetsällä, Ari kertoo.

Ari osallistuu myös SRVA-toimintaan, eli riistanhoitoyhdistyksen poliisille tarjoamaan suurristavirka-apuun. Eddyhummerin veli Einari kuoli vuosi sitten SRVA-toiminnassa hirven potkaistua sitä.
– Nyt jää SRVA vähiin, kun ei ole sopivaa koiraa, Ari toteaa.

Hän sanoo toivovansa, että Eddyhummer ei kuollut turhaan, vaan koiran kuolemalla olisi jotain merkitystä Suomen suurpetopolitiikkaan edes tulevaisuudessa.

Ari on toiminut Porin Eteläisen Metsästysseuran puheenjohtajana 15 vuotta, ja näkee, että sudet vaikuttavat nykyään voimakkaasti metsästykseen Länsi-Suomessa.
– Hirviporukkamme koiranomistajat ilmoittivat, että eivät tänä syksynä päästä koiriaan irti susien takia. Pelkään, että sudet voivat käydä myös ihmisen kimppuun, jos riistaa ei ole saatavilla.

Pääkuva: Susi tappoi Eddyhummer-koiran Porissa 15.9.2024. Kuvalähde: Ari Alisen kotialbumi

Ari Alinen ja Eddyhummer mäyräkoirien ajokokeessa 30.8.2024. 10-vuotias ajokäyttövalio oli kokenut metsällä, ja se oli myös Arin apuna SRVA-toiminnassa. Kuvalähde: Ari Alisen kotialbumi

Tiesitkö tämän koiravahingon korvaamisesta:

Metsästyskaudella 2023-2024 sudet raatelivat tai tappoivat 66 metsästyskoiraa metsästäjien epävirallisen ilmoitusjärjestelmän mukaan. Syksyllä aktiivisimman jahtikauden aikaan metsästyskoiria joutuu suden suuhun jopa joka toinen päivä. Koirien käyttö vähenee vuosi vuodelta susien määrän kasvaessa, sillä luonnollisesti koiranomistajat pyrkivät suojelemaan koiriaan susilta. Silti vahinkoja tapahtuu.

Jos susi tappaa koiran, on siitä mahdollisuus saada rahallista korvausta. Suden aiheuttamasta koiravahingosta tulee ilmoittaa viipymättä vahinkopaikkakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Näin tieto vahingosta päätyy myös riistavahinkorekisteriin.

Toimi näin petovahingon sattuessa

  • Ilmoita pedon aiheuttamasta vahingosta heti vahinkokunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilölle. Ilmoita myös poliisille.
  • Varo jälkien peittymistä.
  • Ota kuvia.
  • Tallenna puhelimeesi valmiiksi maaseutuviranomaisten yhteystiedot ja hakulomake ruokavirasto.fi sekä riistanhoitoyhdistysten yhteystiedot riista.fi
  • Koiran käypä arvo finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180834

Lisätietoja:

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Jaakko Silpola
Jaakko Silpola
toiminnanjohtaja, viestintäpäällikkö
+358 50 406 4836