3-vuotias amerikankettukoira joutui suden hampaisiin tiistai-iltapäivästä Salon Angelniemellä. Tapahtumapaikalta on lähimpään asuttuun taloon korkeintaan 500 metriä.
Metsästyskoira oli ollut sillä hetkellä vapaassa haussa, ja sille oli siihen mennessä päivää ehtinyt kertyä omistajansa mukaan juoksentelua jo vajaa 30 kilometriä.
– Koira oli hakulenkillä, eikä se jäljittänyt mitään, kun susihyökkäys tapahtui viimeisen irtilaskun jälkeen koiran yhä juoksennellessa metsätiellä, hän kertoo.
– Koira eteni kilometrin verran tietä, pysähtyi ja alkoi haukkua. Näin tutkasta, että se juoksi tiellä, oli välillä ihan hiljaa ja välillä haukkui. Haukun muuttuminen sai hälytyskelloni soimaan ja tiesin lähteä ajamaan välittömästi sen luokse, omistaja kuvailee.
Hän ehti ajaa neljässä minuutissa koiransa luokse, joka pysyi onnekseen koko ajan tiellä eikä lähtenyt läheiseen umpimetsään, josta sitä olisi ollut vaikeampi tavoittaa ajoissa. Silti susi oli ehtinyt purra koiraa toiseen takajalkaan ja yrittää upottaa hampaansa myös sen liivin suojaamaan selkään. Vain koiran piikikäs suojaliivi ja omistajan nopea väliintulo estivät isommat vahingot.
– Koira seisoi keskellä tietä ja näin, että sen toisesta takajalasta tulee verta ja siinä näkyi neljä hampaanjälkeä. Susi oli purrut pääasiassa piikkiliiviä. Katsoin, että koira on ulkoapäin kunnossa ja käytin sen eläinlääkärissä. Liivissä on kyllä ihan komeat hampaanjäljet, koiran omistaja sanoo.
Hänen mukaansa piikkiliivi pysyy ehdottomasti koiran päällä aina vastaavissa tilanteissa tämän hyökkäyksen jälkeen. Sen lisäksi omistaja pyrkii varmistamaan suden läsnäolon lumijälkien perusteella.
Susista tulee seudulta näkö- ja jälkihavaintoja lähes päivittäin, joten koiran kanssa alueella metsästetään hyvin vähän. Myös lampaiden kimppuun on käyty aiemmin.
– Peuran ja hirven raatoja löytyy suden jäljiltä säännöllisesti talojen välittömästä läheisyydestä tämän tästä, koiran omistaja harmittelee.
– Joku älli tähän touhuun pitää saada ja sudelle kaatolupia, hän huomauttaa.
Metsästäjäliitto edistää suurpetojen kannanhoidollista metsästystä
Metsästyskaudella 2023–2024 sudet raatelivat tai tappoivat 66 metsästyskoiraa metsästäjien epävirallisen ilmoitusjärjestelmän mukaan.
Metsästäjäliitto on esittänyt jo pitkään, että Suomen tavoitteena tulisi olla selkeät lakiin perustuvat linjaukset maamme suurpetojen määrästä, kannanhoidon tavoitteista ja kannanhoidollisen metsästyksen toteutuksen reunaehdoista niin, että myönnetyt kannanhoidollisen metsästyksen poikkeusluvat eivät kaatuisi oikeuskäsittelyssä. Metsästystä tarvitaan, jotta varsinkin susi saisi takaisin ihmisen ja koiran pelon. Maa- ja metsätalousministeriön suurpetotyöryhmällä on tästä nyt suuri vastuu. Työryhmälle on annettu jatkoaika 30.11.2024 asti.