Metsähallituksen tiedote metsästäjien reppujen tarkastusoikeudesta sisälsi harhaanjohtavan otsikon. Vaikka Suomen Metsästäjäliitto kannattaa valvonnan tehostamista, liitto haluaa korostaa, että lakimuutoksen mukaan reppua ei saa tarkastaa ilman perusteltua syytä epäillä rikosta. Lisäksi Metsästäjäliitto muistuttaa, että kyseiset säännökset koskevat kaikkia luonnossa liikkujia.

Metsähallituksen tiedoteotsikko reppujen tutkimisesta saattoi aiheuttaa väärinkäsityksiä

15.01.2025 08:28
Erätarkastaja ja karhu
Metsähallituksen tiedote metsästäjien reppujen tarkastusoikeudesta sisälsi harhaanjohtavan otsikon. Vaikka Suomen Metsästäjäliitto kannattaa valvonnan tehostamista, liitto haluaa korostaa, että lakimuutoksen mukaan reppua ei saa tarkastaa ilman perusteltua syytä epäillä rikosta.

Lisäksi Metsästäjäliitto muistuttaa, että kyseiset säännökset koskevat kaikkia luonnossa liikkujia.

Moni metsästäjä ihmetteli tiedotteessa käytettyä otsikkoa: "Erätarkastaja saa jatkossa tutkia metsästäjän repun". Laajasti median jakama tiedote otsikoineen on johtanut väärinkäsityksiin, joita Suomen Metsästäjäliiton on täytynyt oikoa. 

Metsästäjäliitto korostaa, että reppujen tarkastaminen ilman rikosepäilyä ei ole sallittua. Yksityiselämän suoja on kirjattu perustuslakiin. Edes poliisilla ole oikeutta puuttua siihen ilman laissa säädettyjä perusteita.

Vaikka Metsähallituksen artikkelissa rikosepäily mainittiin, jäi se sivuhuomautuksen tasolle. Sitä ei nostettu selvästi esiin tutkinnan välttämättömänä edellytyksenä. Metsästäjillä, kuten kaikilla kansalaisilla, on yhtäläinen oikeus yksityisyyteen.

Metsästäjien lainkuuliaisuus korostuu

Metsästäjäliitto muistuttaa, että metsästäjät noudattavat tarkasti säädöksiä, ja metsästysrikoksia tapahtuu äärimmäisen harvoin. Tarkastuksissa havaitut vähäiset rikkomukset liittyvät tyypillisesti teknisiin yksityiskohtiin kuten aseen suojuksen vetoketjun jäämiseen epähuomiossa auki.

Metsästäjien omavalvonta toimii hyvin, sillä yhteisiin sääntöihin kohdistuvia rikkomuksia ei hyväksytä.

- Tuomioon johtavat metsästysrikosilmoitukset näyttävät olevan lähes poikkeuksetta muiden metsästäjien ilmoittamia, vaikka asiasta ei ole saatavilla tarkkaa tilastotietoa, kertoo Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

Lakimuutoksen yhteydessä muutettiin myös kalastuslain 108 §:ää ja metsästyslain 89 §:ää, jotka säätelevät valvontaviranomaisen tarkastusoikeuksia. Säännökset koskevat kaikkia luonnossa liikkujia, joita epäillään suojeltuihin lajeihin liittyvästä rikoksesta, kalastus- tai metsästysrikoksesta, luvattomasta pyynnistä tai saaliin kätkemisestä.

Metsästäjäliitto kehottaa metsästäjiä yhteistyöhön valvontaviranomaisten kanssa ja muistuttaa, että repun sisällön saa aina vapaaehtoisesti luovuttaa tarkastettavaksi.

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Teemu Simenius
Teemu Simenius
järjestöpäällikkö
+358 50 331 5330
seuratoiminta, lakiasiat