Hallituksen esitysluonnos metsästyslain muutoksista suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi on lähetetty 19. helmikuuta lausuntokierrokselle. Esitettyjen muutosten tavoitteena on luoda edellytyksiä suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen järjestämiselle Suomessa. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 12.3.2025.

Maakuntien toimijat, nyt vaikuttamaan! Metsästyslain muutokset suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi lausuttavana

21.02.2025 15:12
Hallituksen esitysluonnos metsästyslain muutoksista suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi on lähetetty 19. helmikuuta lausuntokierrokselle. Esitettyjen muutosten tavoitteena on luoda edellytyksiä suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen järjestämiselle Suomessa. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 12.3.2025.

Metsästäjäliiton jäseniä kuuluu työntekijöinä tai luottamushenkilöinä moniin eri organisaatioihin, joilla olisi perusteltu tarve lausua lakiesitystä sitä tukien ja tarkentavia esityksiä tehden. Tällaisia organisaatioita ovat metsästyseurojen ja liiton piirien lisäksi mm. kunnat ja kaupungit, maataloustuottajajärjestöt ja kylätoimikunnat. Metsästäjäliitto kannustaa näitä kaikkia perehtymään lakiesitykseen ja antamaan siitä lausunto.

Esityksessä on hyviä elementtejä: Esityksen mukaan kannanhoidollisen metsästyksen hyväksyttävä päämäärä määriteltäisiin laissa, eikä siitä voisi siten valittaa. Suurpetojen kannanhoito toteutettaisiin esityksen mukaan alueellisesti, minkä puuttuminen on tähän asti ollut yksi syy poikkeuslupien kaatumiseen. Säädöksiin kirjattaisiin myös se, että suurpetojen suojelun rinnalla myös taloudelliset ja sosiaaliset seikat tulee ottaa huomioon niiden kannanhoitoa suunniteltaessa ja metsästyksen poikkeuslupia myönnettäessä.

Esitykseen tarvitaan lisäyksiä

Vaikka lakiesitys on oikean suuntainen, tarvitaan lisäyksiä ja tarkennuksia. Säädösvalmisteluun on sisällytettävä suden kannanhoidollisen metsästyksen kannalta tärkeä suotuisan suojelun viitearvon määrittelyn periaatteiden kuvaus, jotka kansanedustuslaitoksen tulisi vahvistaa lakiesitys hyväksyessään. Suurpetokantojen minimimäärien asettamisessa tulisi lakiin kirjoitetulla tavalla huomioida kantojen rajoittamisen kannalta mm. tarve suurpetojen tiheyden säätelyyn, kannanhoidon sosioekonomiset tavoitteet kuten ihmisten turvallisuuden varmistaminen, tavoite mahdollistaa kotieläintuotanto sekä tavoite vähentää laitonta tappamista. Laissa on myös todettava, että riistaeläinkantojen säätely kuten muun muassa hirvien kannanhoito sekä metsästys ovat yhteiskunnallinen kysymys, johon petokantojen säätelyllä vaikutetaan.

Kaikkiaan metsästyskulttuuri on tärkeä kansallinen ikiaikainen perinne, joka tulee mahdollistaa suurpetojen sitä estämättä, lainkin mukaan. Suden kannanhoidollisen metsästyksen toteutuessa myös muu metsästys mahdollistuu turvallisesti, ilman susien tuomaa uhkaa. Lisäksi, suurpetojen sekä valkoposkihanhen ja merimetson kannanhoidollisella metsästyksellä on tarkoituksena säilyttää kansalaisten luottamus hyvään hallintotapaan. Tämä kaikki pitäisi laissa mainita.

Säädöksin on myös vahvistettava suurpetojen kannanhoitosuunnitelmien juridinen asema, sillä tähän asti oikeuslaitos ei ole katsonut niillä olevan merkitystä poikkeuslupien perustelemiseen.

Lopuksi, riistahallinnon tulisi säädöksiin kirjatulla tavalla tuottaa paikallistasolla aineisto suurpetojen kannanhoidollisten poikkeuslupien perustelemiseen. Tähän sisältyisi mm. alueellinen suurpetokantojen suunnittelu, toimijoiden kuulemiset ja lupien perusteludokumenttien tuottaminen. Toimintatapa olisi sama kuin hirvieläinkantojen säätelyssä, jossa riistakeskus järjestää alueellisia kuulemisia ja laati arviot kannanhoidollisen metsästyksen tarpeista ja vaikutuksista. Yksittäisillä poikkeuslupien hakijoilla eli rivimetsästäjillä ei ole mitään käytännön mahdollisuuksia tuottaa oikeuslaitoksen seulan läpäiseviä poikkeuslupien perusteluja. Siihen pystyy vain viranomainen.

Nyt on aika vaikuttaa, esitys on annettu.


Lue lisää:

MMM: Metsästyslain muutokset suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi lausuntokierrokselle 

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Jaakko Silpola
Jaakko Silpola
toiminnanjohtaja
+358 50 406 4836
Ere Grenfors
Ere Grenfors
luonnon- ja riistanhoitopäällikkö
+358 50 569 8916
seuratoiminta, lakiasiat