Tarkkaa tietoa perinteen taustoista ei ole, mutta kyse on luultavasti suomalaisesta ikivanhasta riistakulttuurista. Aatonaattona isäntäväki laitettiin jahtiin häiritsemästä joulusiivoja. Vanhassa metsästyskirjallisuudessa myös tapaninpäivän jahdit mainitaan joulun syömisen vastapainona.
Riistaeläinten joulurauhasta ei ole säädetty pykäliä, mutta monessa metsästysseurassa metsän eläimille julistetaan joulurauha. Jotkut seurat julistavat riistalle joulurauhan jouluaattona klo 12 ja se kestää joulupäivän yli. Toiset sisällyttävät siihen tapaninpäivänkin.
Lue täältä Hinnerjoen metsästysseuran perinteistä: https://jahtimedia.fi/luonnossa/joulurauha-kuuluu-kaikille-myos-metsanelaimille
Joulupöydän voi kattaa myös riistalle
Vaikka luonnossa on tällä hetkellä vielä hyvin syötävää, voi jouluruoan kattaa myös metsän eläimille. Hirvieläimille voi antaa esimerkiksi varastossa olevia juurikasveja, kuten porkkanaa, lanttua ja naurista. Myös omenaa käytetään ruokinnassa. Nämä ovat samoja aineksia, joita löytyy usein omastakin joulupöydästä. Lintuja voi ruokkia suomalaisilla viljakasveilla, kuten ohralla, kauralla ja vehnällä.
Metsästäjät nauttivat myös vuoden metsänantimista jouluna, eli riistaruokia valmistetaan paljon perinteisen kinkun lisäksi tai sijasta. Jahtimediasta löydät ohjeen mm. riimipeuralle ja joulumetsolle.