Lintuinfluenssatartunnan saaneita lintuja on havaittu tänä vuonna viime vuotista enemmän. Tauti voi tarttua myös ihmiseen, joten luonnosta löytyneisiin kuolleisiin eläimiin ei kannata koskea, muistuttaa Ruokavirasto.

Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen

27.06.2025 10:58
Naurulokki kivellä. Kuva: Teemu Simenius.
Lintuinfluenssatartunnan saaneita lintuja on havaittu tänä vuonna viime vuotista enemmän. Tauti voi tarttua myös ihmiseen, joten luonnosta löytyneisiin kuolleisiin eläimiin ei kannata koskea, muistuttaa Ruokavirasto.

Lintuinfluenssavirusta kiertää tällä hetkellä luonnonvaraisissa linnuissa myös Suomessa. H5N1-tartuntoja on havaittu satunnaisesti myös nisäkkäissä, kuten saukoissa ja ketuissa. 

Lintuinfluenssavirusten kyky tarttua ihmiseen on heikko. Tartunta voi kuitenkin johtaa hyvin vakavaan tautiin. Siksi on tärkeää välttää altistumista virukselle sairaiden tai kuolleiden eläimien kautta. Myös muut eläimet kuten kotieläimet voivat sairastua altistuttuaan virukselle.

– Virus voi kulkeutua ihmisen elimistöön kosketustartuntana, esimerkiksi eläinten käsittelyssä likaantuneista käsistä suuhun tai silmiin. Virus voi myös tarttua ilmavälitteisesti erityisesti suljetuissa tiloissa, kuten sisätiloissa tai autossa, sanoo THL:n erikoistutkija Erika Lindh.

Jos sairaan tai kuolleen eläimen käsittely on välttämätöntä, on ensisijaisen tärkeää suojautua tartunnalta esimerkiksi käyttämällä kertakäyttöisiä suojakäsineitä ja pesemällä kädet saippualla. Hengityksensuojaimen käyttö tarpeen, jos kontakti eläimeen pitkittyy.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai -sairastumisista tulee aina ilmoittaa virkaeläinlääkärille.

Miten toimin, jos löydän yksittäisen sairaan tai kuolleen eläimen?

Jos epäilet, että sairaana löytämälläsi luonnonvaraisella eläimellä on lintuinfluenssatartunta, ilmoita siitä virkaeläinlääkärille. Älä vie eläintä tilaan, jossa on muita eläimiä tai ihmisiä, jotka voivat altistua virukselle.

Yksittäisen kuolleen linnun voi yleensä jättää luontoon. Piha-alueella kuolleen eläimen voi hygieniasyistä haudata tai poimia ehjään muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön. Kokonaisen eläimen voi myös toimittaa kuolin- ja taudinsyyntutkimuksiin Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti.

Älä koske kuolleeseen eläimeen paljain käsin. Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla linnun käsittelyn jälkeen ja käytä tarvittaessa alkoholipohjaista käsidesiä.

Miten toimin, jos löydän useita kuolleita lintuja?

Jos havaitset luonnonvaraisten lintujen joukkokuoleman tai -sairastumisen, ota viipymättä yhteyttä lähimpään virkaeläinlääkäriin.

Lintuinfluenssaan viittaavana joukkokuolemana voidaan pitää esimerkiksi useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai varislinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Myös yksittäisistä kuolleista isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa.

Virkaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Ruokavirastoon.

Ilmoitus kuolleesta villieläimestä
Virkaeläinlääkärien yhteystiedot