EU:n jäsenvaltiot ovat hyväksyneet suden suojelun lieventämisen torstaina 5. kesäkuuta 2025. Jo aiemmin keväällä EU-parlamentti hyväksyi luontodirektiivin liitesiirron, jolla suden suojelua lievennettiin.
Susi siirretään näillä päätöksillä EU:n luontodirektiivissä tiukasti suojellusta lajista suojelluksi lajiksi. Tämä antaa jäsenmaille aiempaa paremmat mahdollisuudet hallita kansallisesti susikantaa.
"Metsästäjäliitto on vaatinut suden suojelun lieventämistä eli liitesiirtoa ja kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamista jo vuodesta 2018. Hallitsematon susikanta on tuonut mukanaan ongelmia ihmisille, kotieläimille ja metsästyskoirille. Olemme tyytyväisiä, että vastuuministerit Sari Essyah ja Kai Mykkänen toimivat määrätietoisesti liitesiirron puolesta", toteaa Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.
Kansalliset kriteerit puuttuvat – Ruotsi ja Viro näyttävät suuntaa
Vaikka EU-tason päätös antaa Suomelle mahdollisuuden joustavampaan susikannan hoitoon, suden kannanhoidollinen metsästys edellyttää luontodirektiivin mukaan, että susikanta on suotuisan suojelun tasolla. Metsästäjäliitto on esittänyt, että suden suotuisan suojelun tasoa tulisi määrittää laissa.
Ruotsissa ja Virossa suojeltavan kannan viitearvot on asetettu. Ruotsissa tavoitellaan asteittain 170 suden viitearvoa ja Virossa susikannan suotuisan suojelun taso on 145 sudessa.
Suomessa on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan noin 300 sutta. Susikanta on heidän mukaansa jo usean vuoden ajan pysynyt lähes muuttumattomana. Tähän Luonnonvarakeskuksen arvioon susien määrästä luottaa vain 10 prosenttia Metsästäjäliiton kyselyyn vastanneista metsästäjistä.
"Olemassa olevan susikannan koon läpinäkyvä todentaminen on onnistuneen kannanhoidon edellytys. Ilman sitä päätöksenteko jää epämääräiseksi ja tulkinnanvaraiseksi. Selkeä suotuisan suojelutason viitearvo parantaa taas päätösten johdonmukaisuutta ja oikeudellista pitävyyttä, jos ja kun pyyntiluvista valitetaan”, toteaa Metsästäjäliiton Jaakko Silpola.
Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

