Hirvenhiihto parantaa kuntoa ja tarkkuutta

Hirvenhiihto parantaa fyysistä kuntoa ja kehittää metsästyksessä vaadittavaa tarkkuutta. Laji sopii niin miehille kuin naisillekin. Ikäkään ei ole esteenä, sillä sarjoja on alle 15-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin.

Kolme osalajia:

Hiihto

7–9 km lenkki hiihdetään helpohkossa maastossa perinteisellä tyylillä. Matkaa voidaan lyhentää 2 km nuorimpien S15- ja iäkkäimpien M70-sarjojen osalta. Asetta kuljetetaan mukana hiihtomatkalla. Hiihtopisteet määräytyvät aikaerosta sarjan nopeimpaan hiihtäjään. Maksimi on 300 pistettä.

Etäisyyden arviointi

Etäisyyden arviointi on tärkeä taito, sillä luonnossa ampumamatka ei ole tiedossa. Kilpailija arvioi maastossa etäisyyttä kahteen 50–200 m päähän sijoitettuun hirvenpääkuvioon. Maksimi on 300 pistettä, ja jokainen virhemetri vähentää tulosta kahdella pisteellä.

Ammunta

Hiihdon jälkeen ammutaan 10 laukausta seisten suomalaiseen hirvikuvioon. Kilpailussa tulee käyttää vähintään 6,5 mm keskisytytteistä patruunaa ampuvaa asetta. Sarjoissa S15 ja S17 kilpailevat nuoret voivat ampua pienoiskiväärillä, eikä heidän tarvitse kantaa asetta mukanaan hiihdon aikana. Maksimi on 600 pistettä, eli sarjan tulos x 6.

Joukkuekilpailu

Hirvenhiihdon viestisarjassa kilpaillaan 3–4 hengen seura- tai piirijoukkueissa. Hiihtomatka on 3–4 km. Arviointitehtäviä on yksi, ja ammunnassa ammutaan 5 laukausta ampumahiihtotaulun kaltaiseen tauluun. Yli 5 m arviointivirhe ja ohilaukaukset merkitsevät aina sakkokierroksia, jotka kukin kilpailija kiertää omalla osuudellaan.