[Huom! Aikaisempaa tiedotetta korjattu.] Virossa Tallinnan käräjäoikeus on kumonnut karhun metsästyksen poikkeuslupien toimeenpanokiellon. Valituksia ei siis oikeus ole vielä käsitellyt, toisin kuin aiempi tiedotteemme kertoi.

Virossa oikeus kumosi toimeenpanokiellon – karhujahti jatkuu

08.09.2022 10:01
[Huom! Aikaisempaa tiedotetta korjattu.] Virossa Tallinnan käräjäoikeus on kumonnut karhun metsästyksen poikkeuslupien toimeenpanokiellon. Valituksia ei siis oikeus ole vielä käsitellyt, toisin kuin aiempi tiedotteemme kertoi.

Karhun metsästys alkaa Virossa elokuun alussa. Tänä syksynä karhujahdista valitettiin ja oikeus asetti metsästyksen luvat toimeenpanokieltoon 9. elokuuta. Syyskuun ensimmäisenä päivänä Tallinnan käräjäoikeus ilmoitti, että toimeenpanokielto oli aiheeton ja jahti saattoi jatkua. Metsästäjäliiton saamien tietojen mukaan toimeenpanokiellon kumoamisesta ei ole enää jatkovalitusmahdollisuutta. Tänä vuonna on Virossa myönnetty luvat 90 karhun metsästykseen.

EU:n luontodirektiivi kohtelee karhua samalla tavoin Virossa ja Suomessa. Suomen Metsästäjäliitto katsoo, että Viron päätös oli odotettu.

”Odotamme ilman muuta, että Suomessa hallinto-oikeudet hylkäävät karhun metsästyksen poikkeusluvista tehdyt valitukset. On harmittavaa, että Suomessa hallinto-oikeudet eivät kumonneet toimeenpanokieltoja luvan saaneiden valituksista huolimatta. Päätökset on tehtävä Viron lailla pikaisesti niin, että jahti voi jatkua”, toteaa Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola.

Viron karhukannan suuruudeksi arvioidaan 900-950. Maassa on tavoite painaa kanta tasolle 650 yksilöä vuoteen 2031 mennessä. Suomessa karhuja on 2250-2400 Luonnonvarakeskuksen mukaan. Suomessa karhukannan kasvu pyrittiin taittamaan useamman viime vuoden aikana, kunnes se viimein tapahtui viime metsästyskaudella.

Suomessa kannanhoidolliseen karhunmetsästykseen myönnettiin tälle syksylle 197 poikkeuslupaa. Useasta poikkeusluvasta valitettiin hallinto-oikeuksiin. Valitukset koskivat 111 karhun metsästykseen kohdistuvaa poikkeuslupaa. Niistä lupa oli myönnetty 92 karhulle Pohjois-Karjalaan, 18 Kainuuseen ja yksi Pohjois-Hämeeseen. Hallinto-oikeus asetti poikkeusluvat toimeenpanokieltoon ennen jahdin alkamista 20. elokuuta. Oikeusprosessi jatkuu Suomessa edelleen. Hallinto-oikeudet eivät suostuneet keskeyttämään toimeenpanokieltoja luvansaajien valituksesta huolimatta. Pääosalta valitettujen lupien haltijoita vastinepyynnöt valituksiin on pyydetty 23.9. mennessä.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Jaakko Silpola, puh. 050 406 4836, jaakko.silpolaatmetsastajaliitto.fi