Vuoden 2024 arvokisakausi lähestyy ja starttaa Hirvenhiihdon SM-kilpailuilla 5.–7.4. Pessalompolossa. Metsästysammunnan sääntöihin ja kisakäytäntöihin on tullut muutoksia. Muutoksiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen kilpailuja.

SM-kilpailukausi lähestyy – Muista nämä muutokset

08.03.2024 13:40
Vuoden 2024 arvokisakausi lähestyy ja starttaa Hirvenhiihdon SM-kilpailuilla 5.–7.4. Pessalompolossa. Metsästysammunnan sääntöihin ja kisakäytäntöihin on tullut muutoksia. Muutoksiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen kilpailuja.

Vakuutus on näytettävä kilpailupaikalla

Metsästäjäliiton liittohallitus linjasi kokouksessaan kesäkuun 1. päivä 2023, että jatkossa Metsästäjäliiton ampumakilpailuissa tarkastetaan kilpailijoiden vakuutusturva. Ilman todennettua vakuutusturvaa ampuja ei voi osallistua kilpailuun. Viime vuonna todentaminen pyrittiin tekemään kootusti piireissä, mutta tänä vuonna, jokainen kilpailija todentaa sen kilpailupaikalla ilmoittautumisen yhteydessä.

Kolme tapaa varmistaa oma vakuutusturva Metsästäjäliiton metsästysampumakilpailuissa

 1. Kilpailijalla on metsästyskortti ja kuluvan metsästysvuoden riistanhoitomaksu/metsästyskortti maksettuna (vakuutuskausi 1.8.–31.7.)
  • Metsästyskortin kautta tuleva Metsästäjävakuutus on voimassa myös Metsästäjäliiton metsästysampumakilpailuissa
  • Lue Lähitapiolan tarkemmat vakuutusehdot tästä
 2. Kilpailija on alle 29-vuotias ja Metsästäjäliiton jäsen
  • Metsästäjäliitto on vakuuttanut kaikki liiton toimintaan osallistuvat nuoret ryhmävakuutuksella
  • Lue Iffin tarkemmat vakuutusehdot tästä
  • Liitolla on nuorten tapaturmavakuutuksen lisäksi lisätty toiminnanvastuuvakuutukseen toissijainen vastuuvakuutus niille alle 29-vuotiaille liiton metsästysampumakilpailuihin osallistuville, joilla ei ole metsästyskorttia tai metsästysammunnan sporttiturvaa
 3. Kilpailija on Metsästäjäliiton jäsen, mutta hänellä ei ole metsästyskorttia ja hän on yli 29-vuotias
  • Kilpailijan on otettava SuomiSportin kautta Pohjola vakuutuksen kautta Sporttiturva vakuutus. Sporttiturvan halvin metsästysammunnan vakuutus on 16,35 €/vuosi.
  • Lue lisää SuomiSportista ja Sporttiturvavakuutuksesta tästä

Edellä mainittujen lisäksi myös esimerkiksi kotivakuutuksen yhteyteen liitetty vastuuvakuutus riittää, jos siitä on todistus. Tästä on hyvä huomata, että se korvaa vain toiselle osapuolelle aiheutuneen vahingon ja esimerkiksi aserikon sattuessa ei itselle aiheutunutta tapaturmaa korvata.

Varmista ajoissa ennen kilpailuja, että voit todentaa voimassa olevan vakuutuksen kilpailupaikalla. Metsästyskortillisten ampujien kannattaa ladata OmaRiista -sovellus puhelimeen, josta näkyy myös voimassa oleva metsästyskortti. Myös metsästysammunnan Sporttiturvavakuutuksen voi todentaa SuomiSport -sovelluksen avulla.

Aseen turvalippu on pakollinen vuoden 2024 Metsästäjäliiton ampumakilpailuissa

Metsästäjäliiton liitohallitushallitus linjasi vuonna 2023, että vuodesta 2024 alkaen turvalippu tulee pakolliseksi Metsästäjäliiton järjestämissä ampumakilpailuissa. Tarvittavat sääntömuutokset on kirjattu metsästysampumasääntöihin syksyllä 2023. Turvalipun käyttö on osa turvallista ampumaratakäyttäytymistä. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

Aseen turvalippu on pakollinen useissa ampumalajeissa ja lajiliitoissa niin Suomessa kuin maailmalla. Turvalippu ei poista aseturvallisuuden perussääntöjä, mutta lisää omalta osaltaan aseturvallisuutta ampumaradoilla. Kun turvalipun käyttö tulee osaksi normaalia aseenkäsittelyrutiinia, inhimillisen erehdyksen riski vähenee huomattavasti. Metsästäjäliitto toivoo turvalipun käytön yleistyvän myös ampumaharjoittelussa ja metsästyksessä.

Turvalippu aseessa viestii muille ampujille, että ase on lataamaton. Ilma-aseissa käytetään siimaa, joka tulee kokonaan piipun läpi ja siinä on toisessa päässä lippu. Ruutiaseissa käytetään puikkoa, joka menee patruunapesään ja siihen integroituun lukkorungon sivulle tulevaan lippuun. Turvalippu on oltava väriltään huomiota herättävä (esim. turvaoranssi). Turvalippu estää myös aseen lataamisen.

Alla muutamia esimerkkejä turvalipun käytöstä:

 • Lähtökohtaisesti kaikissa Metsästäjäliiton lajeissa turvalippu on kiinni aseessa tai ase on suojuksessa liikuttaessa rata-alueella.
 • Ilma-aselajeissa käytetään siimaa, joka tulee kokonaan piipun läpi ja siinä on toisessa päässä lippu.
 • 50 m ja 100 m ratalajeissa turvalippua tulee käyttää aina paitsi ampumasuorituksen aikana.
 • Haulikkolajeissa turvalippua käytetään käytännössä vain itselataavissa ja pumpputoimisissa haulikoissa (eli ai taitettavissa haulikoissa). Taittuvia aseita käsitellään aina taitettuina.
 • Liikuntalajeissa lipas saa olla paikallaan vain ampumapaikalla eli esimerkiksi hirvenhiihdossa hiihtäjän tulee kuljettaa lipasta mukanaan vyölaukussa, taskussa tai integroituna aseen perään tai etutukkiin (eli lipas ei saa olla lipasaukossa)
 • Hirvenhiihdossa tai -hiihtelyssä lukko saa olla kiinni hiihdon aikana, eikä turvalippua tarvitse käyttää turvallisuussyistä (lunta voi mennä patruunapesään).
 • Hirvenjuoksussa tai -kävelyssä ase viedään asetarkastukseen turvalippu paikallaan, jonka jälkeen ase voidaan viedä telineeseen ilman turvalippua lukko auki. Kilpailun jälkeen, kun ase haetaan telineestä, laitetaan ase suojukseen tai turvalippu paikalleen.

Turvallisuusmääräysten rikkominen voi johtaa huomautukseen, varoitukseen, tulosvähennykseen ja vakavimmissa tapauksissa tulosten hylkäämiseen, kilpailuista sulkemiseen tai kilpailupaikalta poistamiseen. Lue lisää turvallisuusmääräysten sanktioista sääntökirjan kohdasta Yleismääräykset kohta 1.2

Lue oman lajisi turvalippuohjeistus sääntökirjasta tästä linkistä, jossa muutokset viime vuoden sääntöihin korostettuna keltaisella. Turvalipuista on mainintoja niin yleismääräyksissä kuin lajikohtaisissa säännöissä. https://metsastajaliitto.fi/sites/default/files/2024-02/mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4liitto-mets%C3%A4stysampumas%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t-2024-A6-105x148mm-31-01-2024-UusimmatMuutoksetAlleviivattu.pdf

Katso turvalippuvideot alta olevista linkeistä:

Katso vuoden kilpailuaikataulut ja ilmoittaudu ajoissa

Tänä vuonna järjestetään viidet SM-kilpailut ja satoja muita piiri- ja seuratason kilpailuita. Kaikki kilpailut löytyvät ajallaan hirviurheilu.com -tulospalveluohjelmasta.

Varmista oman piirisi ilmoittaumisajankohdat sekä muut ohjeet omasta piiristäsi ja ole ajoissa yhteydessä. Vuodelle 2024 SM-kilpailujen jälki-ilmoittautuneiden osallistumismaksu on kaksinkertainen. On hyvä huomata, että kilpailujen järjestäjä päättää itse otetaanko ylipäänsä jälki-ilmoittautuneita kilpailuihin.

Katso SM-kilpailuiden ajankohdat tästä  https://metsastajaliitto.fi/metsastajalle/kilpailutoiminta/metsastysammuntojen-sm-kilpailut-2024

Katso tulokset ja muut kilpailut täältä https://www.hirviurheilu.com/

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Jussi Partanen
Jussi Partanen
metsästysampumapäällikkö
+358 40 845 1572