Metsästäjäliiton järjestämässä Metsästäjäpäivässä käytiin läpi monia metsästäjiä puhuttaneita ajankohtaisia aiheita. Eniten kiinnostusta herättivät sudet, lyijy ja valkohäntäpeurakantojen määrät.

Lyijy ja susi puhuttivat Metsästäjäpäivässä

15.04.2021 15:16
Metsästäjäliiton järjestämässä Metsästäjäpäivässä käytiin läpi monia metsästäjiä puhuttaneita ajankohtaisia aiheita. Eniten kiinnostusta herättivät sudet, lyijy ja valkohäntäpeurakantojen määrät.

”Suomen Metsästäjäliitolla on iso merkitys kestävän ja eettisen riistanhoidon ja erityisesti järjestäytyneen metsästyksen perustan luomisessa”, totesi Metsästäjäliiton järjestämässä Metsästäjäpäivässä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tervehdyspuheenvuorossaan.

Päivä koostui useammasta teemasta, joista eniten kiinnostusta herätti Aseet ja ammunta -osio, jossa keskityttiin erityisesti EU:n suunnalta tulevien lyijyrajoitusten vaikutuksiin. Vaikka tilanne todettiin kinkkiseksi etenkin metsästysammunnan harjoittelulle, on vaikea tilanne lisännyt vuoropuhelua.

Kannanhoidollinen metsästys aloittaminen vaatii pitävät perusteet

Päivän aikana kävi selväksi, että susia koskevassa päätöksenteossa on hyvä tiedostaa sekä sosiaaliset, poliittiset että ekologiset näkökulmat. On ensiarvoisen tärkeää miettiä kansainvälisten vaatimusten ja paikallistason tarpeiden yhteensovittamista. Tärkeäksi nähtiin se, että suden DNA-näytteitä kerättiin talven aikana yli 1000 ja niistä saatava tieto tulee olemaan tärkeässä roolissa, kun tehdään päätöksiä kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta.

Haapaveden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anri Kolehmainen toi päivään kuulumiset Haapavedeltä, jossa on turvattu lasten koulumatkoja järjestämällä ylimääräisiä koulukyytejä. ”Kuntalaiset ovat olleet erittäin huolissaan ja pelkäävät, koska sudet rajoittavat heidän elinpiiriään”, Kolehmainen sanoi.

Yhteistyö tärkeää

Metsästäjäpäivässä korostui myös kansainvälinen yhteistyö Pohjoismainen ja ylipäätään eurooppalainen yhteistyö on tärkeää. Lyijyrajoitukset ja sudet puhuttavat monissa maissa. Kaikkien näiden tutkimuksessa, kantojen hoidossa ja vieraslajien torjunnassa ei yksi maa voi tehdä määräänsä enempää.

Metsästäjäpäivä yksi liiton 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtumista

Tapahtuma oli yksi Metsästäjäliiton 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtumista. Päivän aikana Metsästäjäpäivillä kävi noin 500 osallistujaa ja keskustelu päivän aikana oli vilkasta. Voit käydä tutustumassa 15.4.2021 pidettyjen Metsästäjäpäivien ohjelmaan . Tallenne ohjelmasta saatavilla pian. Mukavia hetkiä Metsästäjäpäivien esitysten parissa vielä näin jälkikäteenkin!

 Lisätietoja:

Jaakko Silpola, puh.  050 406 4836, etunimi.sukunimiatmetsastajaliitto.fi ()