Näädän ja haitallisten vieraspetojen eli supikoiran ja minkin pyyntiä on kuitenkin mahdollista jatkaa vapaana työskentelevällä koiralla myös tämän jälkeen tietyin edellytyksin.

Koirien kiinnipitoaika alkoi 1.3. – pienpetopyynti ja koulutus ovat poikkeuksia

02.03.2023 11:02
Näädän ja haitallisten vieraspetojen eli supikoiran ja minkin pyyntiä on kuitenkin mahdollista jatkaa vapaana työskentelevällä koiralla myös tämän jälkeen tietyin edellytyksin.

Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. ”Kiinnipitoaika” on hieman harhaanjohtava termi, sillä koira on pidettävä kiinni tai välittömästi kytkettävissä ympärivuotisesti, ellei maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta ole saatu lupaa pitää koiraa irti esimerkiksi metsästystarkoituksessa.

Ilman erikseen metsästyslaissa mainittua käyttötarkoituksen poikkeusta koiraa voi pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella.

Supikoiran ja minkin pyynti on mahdollista vapaana työskentelevällä koiralla ympäri vuoden

Myös 1.3. jälkeen koirien pitäminen kytkemättömänä metsästyskäytössä on mahdollista. Metsästyslain 51 §:n mukaisesta kiinnipitovelvollisuudesta saadaan poiketa, kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen. Esimerkiksi näädän metsästys pystykorvalla jatkuu maaliskuun loppuun. Kiinnipitokiellosta saadaan poiketa myös, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan häiritsemättä rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana.

Vuonna 2019 voimaan tullut vieraslajiasetus muutti vieraspetojen statusta siten, että eivät ole enää rauhoitettuja missään vaiheessa vuotta. Nykyisin vieraspetojen, eli supikoiran ja minkin pyynti on siten tietyin edellytyksin mahdollista vapaana työskentelevällä koiralla - rodusta riippumatta - ympäri vuoden.

Toisin sanoen myös ajavarotuista koiraa voidaan käyttää esimerkiksi supikoiran pyynnissä 1.3. jälkeen - kuitenkin ainoastaan siten, että se ei missään vaiheessa aja saalista vaan pysäyttää sen. Toiminnan sallittavuuden ratkaisee koiran työskentelytyyli eikä rotu.

Metsästyslain 51§ mukaan koiran ajotyöskentely on 1.3. – 19.8. välisenä aikana yksiselitteisesti kielletty. Mitään täsmällistä metri- tai minuuttimäärää ajotyöskentelylle ei nykysäädöksissämme ole mainittuna. 1.3. jälkeen kytkemättömän koiran kanssa toimittaessa on aina pystyttävä ehdottomasti varmistumaan, että keväiseen aikaan ei häiritä rauhoitettuja eläimiä.

Käytännössä vieraspetopyynnissä kytkemättömän koiran täsmäkäytön mahdollistaa koiran laittaminen näköhavainnolle, tuoreelle lumijäljelle tai riistakamerakuvalle, ja aina toki lisäksi edellytetään että koira ohjaajineen täyttää toiminnallaan yllä kuvatut muut ehdot.

Kysyttävää? Älä epäröi ottaa yhteyttä!

Ere Grenfors
Ere Grenfors
luonnon- ja riistanhoitopäällikkö
+358 50 569 8916
seuratoiminta, lakiasiat