Hagelgeväret är ett jaktvapen med vilket en hagelpatron avfyras snabbt och på kort avstånd, maximalt cirka 35 m. Ett typiskt mål är småvilt, det vill säga sjö- och hönsfåglar, hare och pälsdjur samt rådjur. Även vitsvanshjort jagas i viss mån med hagelgevär, men då måste jägaren använda en typ av ammunition som passar ändamålet, det vill säga en så kallad slug, som är en blykula. Ett hagelgevär laddat med en slug används också till att avliva större skadade djur vid storviltsassistansuppdrag.
På marknaden finns flera typer av hagelgevär med olika utseende och funktionsprinciper. Alla typer av hagelgevär som säljs i Finland är lämpliga för jakt.
Hagelbock
Denna typ av hagelgevär med två pipor över och under varandra är ett brytvapen. Piporna kan avfyras separat i den ordning skytten önskar. Hagelbocken är vanligast vid jakt i Finland. Vapnet har goda skjutegenskaper och rekylen är lättare att hantera än med exempelvis ett side-by-side hagelgevär.
Ett enpipigt hagelgevär som kan brytas
Denna förmånliga typ av hagelgevär med en pipa laddas genom att man bryter vapnet för hand. Vapnet kan laddas med en hagelpatron i gången, så det används numera rätt sällan och vapentypen börjar så småningom falla ur bruk.
Halvautomatiskt hagelgevär
Denna typ av hagelgevär med en pipa och försett med magasin kastar automatiskt ut tomhylsan efter avfyrning och för in en ny patron i patronläget för nästa skott. Vapnets kapacitet måste i regel begränsas så att magasinet rymmer två patroner och en patron får ligga i pipan (det vill säga 2+1 patroner). För jakt vissa arter tillåter lagen att vapnet laddas med 3+1 patroner. Begränsningarna gällande antalet patroner för olika viltarter finns i jaktförordningen (16 §). Halvautomatiska hagelgevär är populära bland annat för sjöfågeljakt och passar också en spensligare byggd jägare eftersom rekylen är lite mindre.
Pumphagelgevär
Denna vapentyp med en pipa laddas som namnet säger genom att ”pumpa” eller dra tillbaka framstocken, så att mekanismen matar in en ny patron i pipan. Normalt rymmer magasinet 3–5 patroner. Hos oss används pumphagelgevär huvudsakligen vid sjöfågeljakt eftersom det är förmånligt att köpa och stocken ofta är av syntetiskt material. Vapnet har inga begränsningar i fråga om patronkapaciteten.
Side-by-side hagelgevär
Detta brytvapen med två pipor vid sidan om varandra laddas genom att man bryter det eller annars för hand. Piporna kan avfyras separat i den ordning skytten önskar. Side-by-side hagelgeväret är en klassisk modell som hos oss används i synnerhet vid hönsfågeljakt på grund av dess traditionella utseende och lätthet.
Val av hagelgevär
Det lönar sig att fokusera ordentligt på valet av hagelgevär, eftersom vapnet måste passa användaren.
1. Välj funktionssätt och kaliber enligt jaktmetod och preferens
Fundera ut vilket funktionssätt som passar bäst för dina behov.
- Enpipiga hagelgevär som kan brytas är ett förmånligt alternativ för en nybörjare, men den begränsade patronkapaciteten gör vapnet mindre användbart för olika jaktformer.
- Hagelbockar passar utmärkt för jakt på alla typer av vilt. Vapnet är lätthanterligt, funktionssäkert och ett andra skott kan avfyras snabbt.
- Side-by-side hagelgevär är sirliga och lätta vapen för rörlig jakt. Det klassiska utseendet lockar speciellt jägare som jagar fälthöns. Side-by-side hagelgevär av hög kvalitet är ofta ganska dyra.
- Pumphagelgevär är förmånliga vapen som ofta är tillverkade av väderbeständiga material. Hos oss rekommenderas vapnet i synnerhet för sjöfågeljakt.
- Halvautomatiska hagelgevär är populära bland annat för sjöfågeljakt och passar också en spensligare byggd jägare eftersom rekylen är mindre.
Det finns hagelgevär av flera kalibrer, men det vettigaste alternativet för en nybörjare är kaliber 12, eftersom patronerna är förmånliga och tillgången är god. Valet av patronläge beror till stor del på användarens preferens. Ju längre patronläget är, desto större urval av patroner passar i vapnet. Längre patroner har naturligtvis en större laddning, vilket innebär större rekyl. Nybörjare ska normalt välja 12/76, eftersom stålhagelpatronerna som bör användas vid sjöfågeljakt ofta har den längden.
2. Fäst mest uppmärksamhet vid vapnets dimensioner
Den viktigaste faktorn i valet av hagelgevär är vapnets passform. Eftersom det inte finns tid att sikta måste vapnet peka mot målet så fort du lyfter det till kinden. Pröva detta några gånger med slutna ögon – siktet ska alltid visa på samma punkt. Välj ett hagelgevär som passar dig som det är eller med så små ändringar av stocken som möjligt. Stockens dimensionering kan anpassas med hjälp av eventuella extra delar samt ett justerbart kindstöd.
Vid många typer av jakt måste du bära hagelgeväret långa sträckor och då är ett lättare vapen bättre. Vikten utjämnar å sin sida rekylen och förbättrar komforten, så med tanke på vikten är det bra att välja ett vapen som är en lämplig kompromiss för dina behov.
3. Fundera på om du behöver utbytbara choketuber
Hagelgevärets trångborrning inverkar på hagelsvärmens spridning. Hagel från ett mindre hål ger en tätare sammanhållen träffbild, vilket gör det möjligt att avfyra vapnet på lite längre avstånd från målet.
Ett hagelgevär har antingen en trångborrad pipa eller så kallade utbytbara choketuber. Det kan vara praktiskt att välja en vapenmodell med utbytbara choketuber.
4. Priset spelar en roll
När du köper ett hagelgevär lönar det sig att välja det dyraste vapnet din ekonomi medger. Det är säkrare att satsa på kvalitet och skillnaderna är stora mellan de mer förmånliga tillverkarna. Vapen av högre kvalitet är i allmänhet tillverkade av bättre material, vilket ökar vapnets livslängd. Ett begagnat vapen av högre kvalitet kan vara en bättre lösning en ett nytt vapen i samma prisklass. Priset på mycket dyra vapen är högt på grund av tillverkningsmaterialen, men också för att de är handgjorda med konstfärdiga graveringar.
Hagelgevärets kaliber och patroner
Hagelgevärets kaliber är ett mått på pipans innerdiameter och patronlägets längd. Ett högre tal innebär en mindre kaliber. I Finland används kaliber 10, 12, 16, 20 och 28 i hagelgevär för jakt. De vanligaste måtten på patronläget är 70, 76 och 89 mm. Den överlägset vanligaste kalibern hos oss är 12 och patronlägets längd antingen 70 eller 76 mm. Kaliberbeteckningen på ett sådant vapen är 12/70 eller 12/76.
Det är viktigt att känna till kaliberbeteckningen på ditt eget vapen, eftersom du inte får skjuta med patroner som är längre än beteckningen anger. (Exempelvis är det inte tillåtet att skjuta en 12/76 patron med ett vapen av kaliber 12/70.)
I hagelgevär används antingen hagel- eller kulpatroner beroende på typen av jakt.
I hagelgevär används antingen hagel- eller kulpatroner beroende på typen av jakt.
Riktlinjer för användning av stålskott av The British Association of Shooting and Conservation (BASC)
Youtube-kanavaltamme löydät opastusvideoita haulikon käsittelystä aina harjoitteluun ja osumakuvioon sekä patruunoiden valintaan.