Flest djurkollisioner inträffar en timme före soluppgången och en timme efter solnedgången. I oktober-november gör vitsvanshjortens brunsttid att djuren sätter sig i rörelse, samtidigt som gryningen och skymningen infaller vid tidpunkterna på dygnet med livligast pendlingstrafik.
Varje hjortdjurskrock ska anmälas till nödcentralen på telefonnummer 112. Samtalet startar en händelsekedja, som leder till att jaktvårdsföreningens storviltsassistans (SRVA) antingen åker till platsen och hämtar djurkroppen eller sätter igång spårningen av ett skadat djur.
Anmälan till nödcentralen görs enklast genom att från olycksplatsen ringa med appen 112 Suomi, som kan laddas ner i mobilen. Då får nödcentralen reda på den exakta platsen och SRVA hittar fram.
– Ha alltid ett viltolycksmärke med i bilen. På det finns anvisningar för hur man ska agera vid storviltskollisioner. Märk ut kollisionsplatsen med viltolycksmärket eller med något annat som finns i bilen, till exempel en plastpåse, säger viltplanerare Reima Laaja från Finlands viltcentral.
Märkningen underlättar efterarbetet och spårningen av ett skadat djur. Viltolycksmärket kan skrivas ut från Finlands viltcentrals webbplats.
– Om du krockar med en björn eller ett vildsvin ska du inte stiga ur bilen på olycksplatsen. När du anmäler olyckan ska du berätta vilket djur du tror dig ha krockat med, så att SRVA-personen är förberedd. Skadade björnar eller vildsvin är farliga för människan, påminner Jägarförbundets organisationschef Teemu Simenius.
Ladda ner och skriv ut viltolycksmärket här
Tilläggsuppgifter:
Viltplanerare Reima Laaja, Finlands viltcentral, tfn 029 431 2322
Organisationschef Teemu Simenius, Finlands Jägarförbund, tfn 050 331 5330