Luke toivoo metsästäjiltä villisikanaaraiden kohtuja kannan arviointia varten

Luonnonvarakeskus kerää villisikanaaraiden kohtuja porsastuoton selvittämiseksi kannan arviointia varten.  Koska porsastuotto vaihtelee ikäluokittain, eläimestä tarvitaan  myös alaleuan valokuva, jonka perusteella tehdään ikäarvio.

Huom! Evira maksaa 60 euron palkkion myös niistä villisioista, joiden kohtunäyte on toimitettu Lukeen, sillä Luke ilmoittaa kaikista kohtunäytteistäEviraan.

Kohdun irroittaminen

Ota sisäelimet ja suolet yhtenä kappaleena ulos ja etsi peräsuoli. Kohtu on kooltaan vaihteleva Y:n muotoinen elin, jonka runko-osa on peräsuolen ja virtsarakon välissä, peräsuolen alapuolella (katso kuva). Runko-osasta haarautuvat oikea ja vasen kohdunsarvi. Naaraan koko, ikä sekä mahdolliset tiineydet vaikuttavat kohdun kokoon. On tärkeää saada mukaan kohdun sarvet munasarjoineen. Jos naaras on kantava, varo puhkaisemasta kohdun sarvia, koska alkiot katoavat pienestäkin reiästä helposti. 

 

Alaleuan valokuvaaminen iänmääritystä varten

Leikkaa posken lihas oheisen kuvan mukaisesti ja vedä pehmytkudos sivuun siten, että alaleuan poskihampaat tulevat esiin. Ota alaleuan hammasrivistä valokuva suoraan sivulta niin, että kaikki poskihampaat näkyvät mahdollisimman hyvin (katso kuva).

 

 

Näytteiden lähettäminen

Kohtujen lähettämistä varten villisika-alueen riistanhoitoyhdistyksiin toimitetaan pohjausaumasäkkejä, nippusiteitä, lähetteitä ja suojapusseja.

Pakkaa jäähdytetty kohtu pohjasaumasäkkiin ja sulje säkki nippusiteellä. Täytä lähetteeseen metsästäjän nimi ja puhelinnumero, kaatopaikka ja aika mukaan lukien kellonaika. Sulje lähete suojapussiin ja solmi pussi pohjasaumasäkkiin nippusiteen kohdalle. Pakkaa säkki laatikkoon, joka on vuorattu esim. sanomalehtipaperilla. Lisää merkiksi ”villisika” paketin päälle. Lähetä säkki mieluiten alkuviikosta matkahuollon kautta osoitteeseen: Luonnonvarakeskus, Yliopistokatu 6, 80100 Joensuu. Luke maksaa lähetyksen.

Lähetä valokuvat Luken nettipalvelun kautta. Täytä palvelussa tietolomake ja liitä mukaan alaleuasta otettu valokuva Liitä valokuva –painikkeen avulla.

Lisätietoja:

Maija Wallen, tutkimusmestari
p. 029 532 7501

Jyrki Pusenius, tutkija
p. 029 532 7407