Perniön sudenmetsästyksessä ei rikosta

Mediassa on liikkunut olettamuksiin perustuvia syytteitä Salo-Raasepori-alueen sudenmetsästyksestä. Salon poliisilaitos on tutkinut asiaa ja todennut, että metsästykseen ei liity rikosta. Myös lupahakemuksen periaatteet noudattivat maa- ja metsätalousministeriön asetuksia ja ohjeita, ja kaikki hakemukseen annettu tieto on todennettavissa.

Metsästäjien päätös olla antamatta lausuntoja ennakkoon tai jahdin aikana on johtunut mm. siitä, että viime vuonna metsästystä häirittiin. Viranomaistutkinnan aikana ei julkinen kannanotto ole myöskään ollut mahdollista. Nyt kun poliisi on todennut, että rikosta ei ole tapahtunut, metsästäjät haluavat tuoda esiin tapahtumien oikean kulun.

Perättömiä väitteitä metsästyksen kulusta

Metsästyksen johtajana toiminut Esa Nykänen ihmettelee, että medialle on kerrottu vaihtoehtoisia faktoja, vaikka ei ole itse oltu edes läsnä metsästystilanteessa, ja on myös tehty amatööritason ”rikospaikkatutkintaa” metsästystä seuranneina päivänä. ”On metsästäjien mustamaalaamista leimata heitä huhupuheiden perusteella lainrikkojiksi, vaikka mitään näyttöä rikoksista ei ole”, Nykänen sanoo.

Jahtitilanteen kulku metsästyspäivänä

Medialle ja poliisille on väitetty, että metsästystilanteessa on ollut kolme sutta, joista suurin on ammuttu piittaamattomasti ohjeita noudattamatta. Nykänen oikaisee perättömiä väitteitä seuraavasti:

”Jahtipäivänä tuli metsästäjien tietoon susilauma, joka oli lupa-alueella kulkenut asuttujen talojen piha-alueilla. Kiertämällä alue saatiin tieto lauman sijainnista. Samalla varmistettiin, että muita sudenjälkiä ei mennyt sisään eikä ulos. Lumikeli oli jäljitykselle erittäin otollinen. Jälkimiehet ja koiranohjaajat seurasivat jälkiä koirat kytkettyinä. Kun lauman eläimet erkaantuivat eri suuntiin, laskettiin metsästyskoirat yksittäisen pienikokoisen jäljen perään. Tässä noudatettiin ohjeita ja suosituksia, koska tarkoituksena oli pyytää ensisijaisesti nuorta sutta. Yksittäinen susi ajautui koirien ajamina metsästäjän eteen, ja tämä kaatoi suden. Kun tilanne oli ohi, koirat otettiin auton kyytiin.”

Myös poliisi on todennut, että lopputilanteessa on ollut mukana ainoastaan yksi susi ja kaksi koiraa. Ei siis kolmea sutta kuten on väitetty. ”Tapahtuma oli helposti todistettavissa”, Nykänen lisää. "Koiria suositellaan lupapäätöksessä käytettäväksi nimenomaan yksittäisen suden ajattamiseen."

Alfayksilön tunnistaminen vaikeaa

Metsästäjillä ole ollut mitään syytä olla noudattamatta metsästykseen liittyviä lupaehtoja tai ohjeita. Mikäli kaatunut yksilö todetaan lauman alfanaaraaksi, on se tietenkin hyvin valitettavaa. Tunnistaminen ampumatilanteessa on vaikeaa, eikä kyseessä ole rikos, vaan asia on kirjattu lupaehtoihin suositukseksi.

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmässä kanta-arviossa todetaan, että Suomen susikanta on ollut kasvussa vuodesta 2013 lähtien.