Lumijäljet tutuiksi jälkimatoilla

Suomen Metsästäjäliitto on tuottanut Lapin piirin Pekka Kustulan ideoiman jälkimattosarjan opetusmateriaaliaksi leireille, kerhoihin ja muihin nuorten ja lasten tapahtumiin. Mattojen avulla voi tutustua eläinten lumijälkiin niiden luonnollisessa koossa.

Jälkimattosarja sisältää neljä erilaista mattoa, jotka ovat kooltaan 1,6 x 5 metriä. Matot on valmistettu PVC-kankaasta, joten niitä voi käyttää maastossa tai sisätiloissa. Maton avulla nuori voi hahmottaa eri eläinten jälkiä suhteessa toisiinsa tai verrata oman jalkansa kokoa vaikkapa karhun jälkeen.

Mattoja voi käyttää kahdella tapaa. Helpompi tapa on, että matto on kokonaan auki ja pyritään yhdistämään jälki oikeaan eläimeen. Tämä sopii paremmin alakouluikäisille lapsille.

Toinen tapa on hieman vaikeampi. Eläinten piirroskuvat taitetaan maton alle piiloon niin, että ainoastaan jälkijono on näkyvissä. Nuoren tulisi nyt pelkän jäljen perusteella tietää sen jättäjä. Tämä sopii yläkouluikäisille nuorille, joilla on jo kokemusta lumijäljistä.

Ohjaajan on mattoja käyttäessään muistettava painottaa, että vallitseva lumitilanne ja jäljen ikä vaikuttavat jäljen kokoon. Jälkiväliin taas vaikuttaa eläimen kulkutapa.

Jälkimaton alussa on QR-koodi, joka ohjaa Jahtiopas.fi -sivustolle Lumijäljet-osioon. Sivustolta voi lukea lisää lumijäljistä.

Mattoja voi tiedustella lainaksi omasta piiristä. Liitto on toimittanut yhden mattosarjan jokaiseen piiriin. Ruotsinkieliset piirit saavat omat mattosarjat kevään 2015 aikana.

Matoilla olevat jäljet on piirtänyt Lumijälkioppaan tekijä Marcus Wikman. Eläinten piirroskuvat ovat Juha Hellströmin tekemiä. Mattoja rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Mattosarja sisältää neljä mattoa:
Suurpetomatto: karhu, susi, ilves ja ahma
Sorkkaeläinmatto: hirvi, metsäpeura, valkohäntäpeura ja metsäkauris
Pienpetomatto: kettu, mäyrä, supikoira, näätä, minkki ja kärppä
Matto muut: orava, metsäjänis, rusakko ja kanalinnut

Mattosarjojen lisätilaukset:
Koulut, päiväkodit, riistanhoitoyhdistykset tai muut voivat tilata mattosarjan Eräkontista. Mattosarjan toimitusaika on noin kaksi viikkoa. Mattosarjan hinta on 590 € + toimituskulut (noin 35€).
www.erakontti.fi


Henriikka Korvenranta tutkimassa jälkimattoja. Matoista voi verrata vaikkapa oman jalan kokoa lumijälkiin.