Pohjoismainen metsästysammunta

Pohjoismainen metsästysammunta koostuu kahdesta haulikko- ja kahdesta luodikkolajista. Jos haluat kilpailla tutussa metsästyskuosissa, olet kaltaistesi joukossa. Lajissa haetaan luonnonmukaista metsästystunnelmaa. Samalla taidot karttuvat tositilanteita varten.

Metsästystrap ja Compak Sporting/riistapolku

Metsästystrap ammutaan perinteisen metsästystrapin tapaan. Toinen haulikkolaji voidaan suorittaa riistapolku- tai Compak Sporting -ammuntana. Polku on maastoon tai esim. skeet-radalle rakennettu 5–7 ampumapaikkaa käsittävä rata. Monipuolisessa Compak Sporting -ammunnassa kiekko voi tulla ampujasta nähden lähes mistä kulmasta hyvänsä.

Luodikkolajeina hirvi ja metsäkauris

Hirviammunnassa ammutaan kymmenen juoksua 100 m hirviradalla. Kauris ammutaan kolmesta eri asennosta: 5 laukausta makuulta, 3 polvi- tai istuma-asennosta ja 2 pystystä.

Luotiaseiden määritykset ovat samat kuin metsästyshirviammunnassa, paitsi että kiikarin suurennos saa olla enintään 12-kertainen. Aseessa ei myöskään saa olla hihnaa. Pienoiskiväärillä saavat ampua kilpailijat, jotka täyttävät kilpailuvuonna enintään 17 vuotta.

Pisteytys

Kustakin osalajista voi saada 100 pistettä, joten maksimipistemäärä on 400 (rikottu kiekkomäärä x 4). Molemmissa luodikkolajeissa 10 laukausta antaa automaattisesti maksimipisteiksi 100.

Kilpailut

Miehille on yleinen ja yli 60-vuotiaiden sarja. Lisäksi lajeissa on sarjat alle 20-vuotiaille ja naisille. PM-mestaruuskilpailut järjestetään vuoronperään Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Niissä noudatetaan osanottajamaiden hyväksymiä virallisia sääntöjä. Suomen omissa kilpailuissa sääntöjä sovelletaan helpotetuin ehdoin lähinnä asemääritysten osalta.

Lue kansainvälisten lajien viimeisimmät sääntötarkistukset.