Metsästyshirvi tukee suomalaista hirvenmetsästystä

Metsästyshirvi on suunniteltu hirvenmetsästäjien tarpeita ajatellen. Lajissa ammutaan sekä liikkuvaan että paikallaan olevaan hirvenkuvaan pystystä ilman tukea. Ampumamatka suurikokoiseen kaksipäiseen hirvitauluun on 100 m.

Kilpailun kulku

Ensin ammutaan 4 laukausta seisovaan ja sitten 6 juoksevaan hirveen. Seisovan hirven 4 laukauksen ampumiseen on aikaa 60 sekuntia. Juoksevan hirven ammunta suoritetaan kertalaukauksina. Jos ohjelmassa on loppukilpailu, siinä ammutaan 10 laukausta juoksevaan hirveen. Sijoituksen ratkaisee seisovan ja juoksevan hirven yhteenlaskettu pistemäärä.

Ase ja muut varusteet

Kilpailuissa käytetään keskisytytteistä patruunaa ampuvaa asetta, jonka luodin läpimitta on vähintään 6,5 mm. Sarjoissa S15 ja S17 kilpailevat nuoret voivat ampua pienoiskiväärillä. Aseen paino on enintään 6 000 g varusteineen, laukaisuvastus vähintään 1 000 g ja tähtäinlaitteet vapaat. Aseessa ei saa olla hihnaa.

Äänenvaimentajan käyttö on sallittua. Itselataavan aseen sekä räjähtävien, alikaliiperi- tai valojuovaluotien käyttö on kielletty. Ns. ampujan varustuksesta ovat sallittuja ampujantakki, -käsineet ja -jalkineet. Samaa asetta, tähtäinlaitetta, vaatetusta ja varustusta on käytettävä koko kilpailusuorituksen ajan.

Kaikki ampumista helpottavat keinot ovat kiellettyjä, sillä ne ovat metsästysammunnan henkeä vastaan. Metsästysammuntalajien ajatuksena on harjoittaa metsästäjiä metsästystilanteita varten.