Hirvenjuoksu parantaa kuntoa ja tarkkuutta

Hirvenjuoksu soveltuu erinomaisesti metsästäjien fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja tarkkuuden harjoittamiseen. Laji sopii hyvin niin miehille kuin naisillekin. Ikäkään ei ole esteenä, sillä sarjoja on alle 15-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin.

Kolme osalajia:

Juoksu

Juoksumatka on 4–5 km maastoradalla. Matkaa voidaan lyhentää 1 km nuorimpien S15- ja iäkkäimpien M70-sarjoissa. Asetta ei kanneta mukana, vaan se säilytetään ampumapaikan asetelineessä. Juoksupisteet määräytyvät aikaerosta sarjan nopeimpaan. Maksimi on 300 pistettä.

Etäisyyden arviointi

Etäisyyden arviointi on tärkeä taito, sillä luonnossa ampumamatka ei ole tiedossa. Kilpailija arvioi maastossa etäisyyttä kahteen 50–200 m päähän sijoitettuun hirvenpääkuvioon. Maksimi on 300 pistettä, ja jokainen virhemetri vähentää tulosta kahdella pisteellä.

Ammunta

Juoksun jälkeen ammutaan 10 laukausta seisten suomalaiseen hirvikuvioon. Kilpailussa tulee käyttää vähintään 6,5 mm keskisytytteistä patruunaa ampuvaa asetta. Sarjoissa S15 ja S17 kilpailevat nuoret voivat ampua pienoiskiväärillä, eikä heidän tarvitse kantaa asetta mukanaan hiihdon aikana. Maksimi on 600 pistettä, eli sarjan tulos x 6.

Joukkuekilpailu

Hirvenjuoksuviestissä kilpaillaan 3–4 hengen seura- tai piirijoukkueissa. Hiihtomatka on 3–4 km. Arviointitehtäviä on yksi, ja ammunnassa ammutaan 5 laukausta ampumahiihtotaulun kaltaiseen tauluun. Yli 5 m arviointivirhe ja ohilaukaukset merkitsevät aina sakkokierroksia, jotka kukin kilpailija kiertää omalla osuudellaan.