Sepelkyyhky

Paino: 280–330 g
Levinneisyys: Yleisenä Rovaniemen ja Kuusamon korkeudelle asti
Lisääntyminen: 2 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Sepelkyyhky (Columba palumbus) muistuttaa kesykyyhkyä, mutta on jalomman ja siromman näköinen. Runko on pidemmänomainen ja korkeampi, väritys tasaisemman siniharmaa. Siivessä ja kaulassa on valkoinen sepel – tästä myös lajin nimi.Lintu on arka ja varovainen, mutta sopeutunut silti hyvin myös kaupunkioloihin.

Elintavat

Sepelkyyhky oli pitkään maaseudun laji. Sen innokkaan soidinhuhuilun saattoi kuulla metsänreunassa alkukeväästä kesän lopulle saakka. Nykyisin kyyhky on valloittanut myös esikaupunkialueet.

Levinneisyys ulottuu eteläisimmästä Suomesta Rovaniemen ja Kuusamon tasolle. Kyyhkykanta on kaupungistumisen myötä kasvanut hurjaa vauhtia ja levittäytynyt yhä pohjoisemmaksi.

Sepelkyyhky käyttää ravinnokseen siemeniä, viljoja, hernettä ja versoja. Se saattaa vierailla suurina parvina viljelyksillä, mistä voi koitua satovahinkoja. Siksi kyyhkysiä ammutaan paikoin paitsi lihan takia myös vahinkolintuina.

Sepelkyyhkyt saapuvat Suomeen maalis–huhtikuussa ja lähtevät syys–lokakuussa. Ne talvehtivat Espanjassa ja Portugalissa. Kaupunkiyksilöt saattavat jäädä myös Suomeen talvehtimaan.

Lisääntyminen

Sepelkyyhky pesii metsän siimeksessä tai kaupunkialueella esimerkiksi tiheässä kuusiaidassa. Naaras rakentaa risuista löyhän pesän puuhun, ja munii siihen vain kaksi munaa. Se voi pyöräytellä useita munapareja vuoden aikana. Koiras hoitaa hautomisen päivällä ja naaras illalla ja yöllä.Poikaset kuoriutuvat kolmisen viikon jälkeen. Emo alkaa ruokkia niitä niin sanotulla kupumaidolla, jota lintujen kupu erittää.

Metsästys

Sepelkyyhky on Euroopan suosituimpia riistalintuja. Suomessa kyyhkynmetsästys avaa metsästyskauden, ja se on varsin suosittu riistalintu eteläisemmässä Suomessa. Sitä pyydetään useimmiten puiduilta riista-, vilja- tai hernepelloilta, joille kyyhkyset laskeutuvat suurina parvina. Pyynnissä käytetään yleensä naamiovälineitä, kuten asusteita ja naamioverkkoja. Pyyntimenestystä voidaan avittaa etukäteen asetetuilla kuvilla. Myös lintujen lentoreiteille voi asettua aamu- tai iltahämärissä.