Kiiruna

Paino: 450–600 g
Levinneisyys: Tunturi-Lapin puuttomat paljakat
Lisääntyminen: 7–11 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta

Kiiruna (Lagopus muta) on riekkoa muistuttava, mutta huomattavasti harvalukuisempi tunturipaljakoiden kanalintu. Se kuuluu maailman pohjoisimpiin paikkalintuihin ja asuttaa varsin karuja seutuja. Pääosan elämästään se viettää tunturien kivikkoisilla rinteillä ja lakeuksilla.

Kiirunan voi sekoittaa riekkoon, sillä riekon tapaan se on talvella valkoinen ja kesällä harmaanruskean ja valkoisen kirjoma. Riekko asuttaa kuitenkin tunturikoivikoita, kun taas kiirunan tapaa lähinnä ylempää paljakalta. Kiirunan värisävy on rakkakivikon tapaan harmahtavampi kuin lämpimänruskean riekon. Koiraalla on talvipuvussaan musta ohjasjuova. Kiirunan harvoin kuultu persoonallinen narina on myös erilainen kuin riekon ääni

Elintavat

Kiirunasta ei tiedetä paljoakaan. Se ei juuri ääntele, ja tehokkaan suojavärityksen vuoksi sitä on vaikea nähdä. Talvisin tupsuisten jalkojen jättämä jälkijono paljastaa kiirunan läsnäolon alueella. Hyvällä tuurilla se saattaa myös pyrähtää jaloista lentoon. Kiiruna luottaa viimeiseen asti suojaväriinsä, painautuen vaaran uhatessa paikoilleen tai kipittäen karkuun pitkin maata.

Soitimella oleva koiras herättää hiukan enemmän huomiota. Se pyrähtelee ensin korkealle ilmaan ja laskeutuu sitten liitäen takaisin.

Kiiruna syö syksyisin lähinnä varpuja ja pajua. Lumen aikaan ruokavalio koostuu pitkälti tunturikoivusta ja -pajusta sekä variksenmarjoista, joita voi löytyä vielä talvellakin.

Kiiruna pärjää ankarassa kylmyydessä paksun rasvakerroksensa avulla. Se voi myös muiden kanalintujen lailla kaivautua lämpöä eristävään kieppiin hankeen.

Metsästys

Kiirunan kannan suuruudesta ei ole tarkkaa tietoa, mutta karkeina arvioina on heitetty muutamia tuhansia pesiviä pareja.

Kiirunaa pyydetään vain korkeilla tunturialueilla kolmessa Suomen pohjoisimmassa kunnassa, mutta tarkoista saalismääristä ei ole tietoa. Saalismäärien ei arvella olevan kovin suuria, ja vähäisetkin pyydetyt kiirunat lienevät lähinnä riekkojahdin sivusaalista.