Alli

Paino: 600–700 g
Levinneisyys: Pohjoisin Lappi, muuttaa etelärannikon läpi
Lisääntyminen: 6–10 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta 

Alli (Clangula hyemalis) on arktisten alueiden sorsa, jota tavataan Suomessa lähinnä puuttomalla alueella pohjoisimmassa Lapissa. Muuttomatkoilla ne kulkevat myös eteläisten rannikkoseutujen halki.

Elintavat

Alli on sopusuhtainen, pienehkö sorsalintu. Se käyttää ravinnokseen simpukoita, pikkuäyriäisiä, kaloja ja vesikasveja, joita se sukeltaa vedestä tai napsii meren rannoilta.

Höyhenpuvun väritys vaihtelee voimakkaasti, sillä koiraalla on neljä ja naaraalla kolme sulkasatoa vuosittain. Koko höyhenpeite ei vaihdu kerralla, vaan vain tietyin osin. Koiraan tunnistaa aina pitkistä pyrstöjouhista, jotka naaraalta puuttuvat. Allin nimi pohjautuu sen ääneen, joka kuulostaa selvästi tavujoukolta a-al-li.

Kanta ja lisääntyminen

Miljoonat allit ylittävät Suomenlahden kevätmuutollaan kohti pohjoista, ja pienempi muuttoreitti kulkee myös Pohjanlahtea myöten. Joitakin alleja tavataan joka vuosi myös sisämaan puolella muuton aikaan.

Alli pesii pohjoisimmassa Lapissa lähinnä pikkulammissa ja muissa pienehköissä vesistöissä. Pohjoisen Fennoskandian allikanta on romahtanut muutaman kymmenen vuoden takaisesta. Suurimmaksi syyksi on arveltu alueiden öljyvahinkoja.

Allilla on lyhyt ja tehokas poikasten tuotantokausi. Muniminen tapahtuu kesäkuussa, ja elokuun lopussa poikaset ovat jo lentokykyisiä.

Metsästys

Allia metsästetään kaukaisilla ulkoluodoilla kyttäämällä. Pyyntiin pääsy vaatii hyvän veneen ja taitoa liikkua merellä. Veneily avoimilla merialueilla ei ole riskitöntä, sillä sää muuttuu ulkomerellä nopeasti. Metsästyksessä käytetään usein piilokojua ja houkutuskuvia.