Punasotka

Paino: 770–970 g
Levinneisyys: Pohjois-Karjalan pohjoisosista hieman Pohjois-Pohjanmaan pohjoispuolelle muodostuvan linjan eteläpuoli
Lisääntyminen: 6–8 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Punasotka (Aythya ferina) on sukeltajasorsiin kuuluva tulokaslaji Itä-Euroopasta ja Aasian aroalueilta. Sen tunnistaa punaruskeasta päästä, mustasta etuosasta ja harmaankirjavasta selästä. Kooltaan se on pienehkö, joskin tukkasotkaa kookkaampi.

Sitä tavattiin ensimmäistä kertaa Suomessa 1800-luvulla, ja ennen seuraavan vuosisadan puoliväliä laji oli saavuttanut nykyisen levinneisyytensä. Nopean leviämisen syyksi arveltiin järvien rehevöitymistä. Viime vuosina kannat ovat kuitenkin kääntyneet laskuun, eikä syytä tiedetä. Ainakin vesistöjen umpeenkasvu ja kuivattaminen ovat voineet olla punasotkalle haitallisia

Elintavat

Punasotka on sosiaalinen sukeltajasorsa, joka viihtyy parvissa, jotka etenkin keväisin ovat koiraspainotteisia. Punasotka viihtyy parhaiten Etelä- ja Keski-Suomen rehevillä lintujärvillä sekä runsaskasvuisilla rannikkoseuduilla. Levinneisyyden pohjoisimmat alueet ulottuvat Pohjois-Pohjanmaa–Kainuu-akselille. Lapissa sitä ei juurikaan tavata. Ravinnokseen se sukeltaa vesikasveja 1–2 metrin syvyydestä.

Pesintä ja muutto

Punasotka saapuu jo maalis–huhtikuun ensimmäisten sulien aikaan ja aloittaa pesintäpuuhat parin viikon sisällä. Naaras on taitava pesänrakentaja. Se tekee rantakasvillisuuden suojaan korkean, koveran pesän, joka kelluu. Kuivalle maalle punasotka ei pesi.

Punasotka on innokas loismunija, joka munii oman pesänsä lisäksi myös muiden naaraiden pesiin parantaakseen lisääntymismenestystään. Sen munia on löydetty myös muiden sorsalajien pesistä.

Elokuussa punasotkat kerääntyvät isoiksi parviksi tukkasotkien ja telkkien kanssa ja lähtevät kohti Länsi- ja Keski-Eurooppaa.

Metsästys

Punasotkan osuus vesilintusaaliista on häviävän pieni, ja suurempaa merkitystä sillä on lähinnä paikallisesti. Ennen vuotta 2003 punasotkasaaliit luettiin yhteen tukkasotkasaaliiden kanssa, joten tarkkaa tilastotietoa pyyntimääristä ei ennen tuota vuotta ole.

Punasotkaa pyydetään monen muun vesilinnun tapaan kyttäämällä lentoreittien tai ruokintapaikkojen varrella.