Telkkä

Paino: 450–600 g
Levinneisyys: Koko maa
Lisääntyminen: 8–11 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Telkkä (Bucephala clangula) on koko Suomessa yleinen, pienehkö sukeltajasorsa.Koiraan juhlapuku on helposti tunnistettavan mustavalkoinen, ja sillä on valkea täplä poskessa. Naaras on vaatimattoman harmaankirjava ja sillä on ruskea pää. Pistävän keltainen silmä on syynä lajin englanninkieliseen nimeen goldeneye.

Näppäränä sukeltajana telkkä käyttää monipuolisesti ravinnokseen veden selkärangattomia. Se syö mielellään sudenkorennon ja vesiperhosen toukkia sekä nilviäisiä.

Lisääntyminen ja muutto

Telkkä on aikaisimpia meille muuttavia vesilintuja. Sitä näkee soitimella jo ensimmäisten sulapaikkojen ilmaantuessa. Koiraat mittelevät vettä roiskien, niskojaan nakellen ja kurottaen, edestakaisin lentäen ja omalaatuisesti naristen. Naarastaan ne puolustavat kiihkeästi.

Vesistö saattaa olla vielä jäässä, kun naaras aloittaa muninnan. Koiras ei hoida poikasia, vaan lähtee omille teilleen haudonnan alettua.

Telkkä on kolopesijä. Se munii esimerkiksi vanhaan palokärjen koloon tai sille asetettuun pönttöön. Poikasten ensimmäisiin haasteisiin kuuluu hyppy alas pesäkolosta. Toisinaan pesä voi olla kaukana metsässä, josta emo johdattaa poikaset apostolin kyydillä järvelle. Telkkä pesii miltei millaisen järven äärellä tahansa.

Telkkä on tunnettu loispesijä, joka voi munia myös toisten telkkänaaraiden pesiin. Tällä se pyrkii parantamaan lisääntymismenestystään. Naaras puolustaa vesiään kiivaasti muilta poikueellisilta naarailta. Mieluisat vedet eivät suinkaan aina ole niitä, joiden ääressä naaras on hautonut. Matkaa poikastenkasvatusjärvelle voidaan taittaa pitkään, jopa metsien läpi.

Metsästys

Vaikka telkkä on ollut vuosia sinisorsan ja tavin jälkeen pyydetyin vesilintu, pyyntimäärät ovat laskeneet huimasti. 1990-luvun puolivälissä saalismäärät huitelivat 118 000 linnussa, mutta määrä on romahtanut 2000-luvun aikana alle puoleen. Muutos on tapahtunut metsästäjien saalismieltymyksissä, sillä telkän parimäärässä ei ole tapahtunut muutoksia.

Telkkää pyydetään muiden sorsien tavoin. Passipaikka valitaan ruokailupaikan tai lentoreitin läheisyydestä. Myös lumipuvussa tehtävä merilinnustus on yksi telkän pyyntimuoto.