Tavi

Paino: 250–450 g
Levinneisyys: Koko maa
Lisääntyminen: 8–11 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Tavi (Anas crecca) on pieni, harmaanruskea puolisukeltajasorsa. Sen höyhenpukua peittää tiheä kuviointi. Lähietäisyydeltä näkyy myös vihreä siipipeili. Tavi on heinäsorsan ohella runsaslukuisimpia sorsalajejamme.

Elintavat

Tavi ei ole turhan tarkka elinympäristöstään, kunhan se sisältää jonkinlaista kosteikkoa. Niinpä tavin voi löytää esimerkiksi ojanpientareen lätäköstä, metsälammesta, tulvavedestä tai suohetteiköstä. Tavi asuttaa myös uusia vesistöjä, joten se valtaa nopeasti myös majavan tulva-altaan.

Ravintoa tavi hakee pääasiassa pinnan tuntumasta, eikä se tarvitse samaan tapaan rantamatalikkoja kuin heinäsorsa. Se syö mielellään selkärangattomia, kuten vesikirppuja ja surviaissääsken toukkia. Talvisaikaan se siirtyy kasvipainotteiseen ravintoon, kuten siemeniin.

Lisääntyminen ja muutto

Pesimäpaikoille saavuttuaan koiraat kertyvät ryppäiksi, joissa ne ajavat takaa naaraita päästäkseen parittelemaan. Naaras pesii maalle, joskus yllättävän kauas vedestä ja munii 8–11 munaa. Usein ensipesintä ei onnistu, ja naaras yrittää yhden tai muutaman kerran uudelleen. Uusintapesinnät onnistuvat usein paremmin. Poikaset ovat paikkauskollisia ja viettävät nuoruutensa yleensä visusti kotilammikossaan.

Tavilla vaihtuu sulkapeite kerralla, jolloin se on kolme viikkoa lentokyvytön.

Muutto käynnistyy yleensä elokuussa, ja sorsastuskauden aloituspäivä vauhdittaa sitä huomattavasti. Talven linnut viettävät Etelä- ja Keski-Euroopassa.

Metsästys

Tavia pyydetään meillä paljon, joskin pienen koon vuoksi metsästäjät valitsevat mieluummin suurempia sorsia. Tavia metsästetään tavallisesti kyttäämällä ruokailupaikkojen tai säännöllisten lentoreittien varressa. Apuna käytetään usein noutavaa koiraa.