Jouhisorsa

Paino: 500–1 000 g
Levinneisyys: Koko maa lukuun ottamatta aivan eteläisintä Suomea
Lisääntyminen: 6–11 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Jouhisorsa (Anas acuta) on puolisukeltajien eleganteimpia edustajia. Sillä on siro kaula ja pitkät pyrstöjouhet. Juhlapukuinen koiras on komea ilmestys. Sillä on tasaisen suklaanruskea pää, vitivalkoinen kauluri sekä mustat hartiajuovat harmaalla pohjalla. Naaras on ympäri vuoden harmaanruskea. Metsästyskauden alettua koiraan puku muistuttaa naaraan ulkoasua.

Elintavat

Jouhisorsa viihtyy avoimissa vesistöissä. Se on tehokas puolisukeltaja, joka syö veden pohjasta hyönteisiä, nilviäisiä ja vesikasvien osia.

Sitä miellyttävät erityisesti Lapin aapasuot, mutta sitä tavataan myös pesimässä soilla ja pelloilla kuovien ja töyhtöhyyppien seurassa. Naaras munii huhtikuussa 6–11 munaa, jotka kuoriutuvat noin kuukauden päästä.Uusintapesintä on yleistä, sillä monien muiden sorsalintujen tapaan ensimmäinen pesintä usein epäonnistuu.

Muutto

Aikaisimmilla jouhisorsilla muutto käynnistyy jo heinäkuussa. Linnut kerääntyvät suuremmiksi parviksi ja lähtevät usein jo ennen sorsastuskauden alkua muuttomatkalle Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

Metsästys

Jouhisorsan osuus vesilinturiistasta on vain muutamia prosentteja. Vähäiseen saalismäärään vaikuttaa myös se, että monet niistä ovat jo muuttaneet ennen metsästyskauden alkua.

Jouhisorsaa pyydetään muiden sorsien tapaan. Passipaikka valitaan tunnetun ruokailupaikan tai lentoreitin varrelta.