Heinäsorsa eli sinisorsa

Paino: 900–1 400 g
Levinneisyys: Koko maa
Lisääntyminen: 9–13 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Heinäsorsa eli sinisorsa (Anas platyrhynchos) on maailman yleisin sorsalintu. Sopeutumiskykyisenä lajina se on levittäytynyt koko pohjoiselle pallonpuoliskolle äärimmäisen kylmiä tai kuumia elinympäristöjä lukuun ottamatta. Paikallisesti heinäsorsa on tarkka elinvesistöidensä suhteen.Mieluiten se viettää aikaansa rehevissä järvissä tai lammissa, joissa on paljon lajitovereita.

Puolisukeltajana se noukkii vedestä muun muassa selkärangattomia ja kasveja, mutta syö myös heinää ja siemeniä.

Lisääntyminen

Heinäsorsa tulee sukukypsäksi vuoden iässä ja pariutuu loppusyksyllä. Naaras valitsee koiraan perusteellisen soidinmenokatselmuksen myötä. Heinäsorsa on yksiavioinen, mutta naaras saattaa hedelmöittyä myös useista koiraista yhtä aikaa. Tämä ei ole yleensä naaraan oma valinta, sillä heinäsorsilla esiintyy niin sanottuja raiskauslentoja. Näillä joukko koiraita käy pakkohedelmöittämässä naaraan ja varmistaa perintötekijöidensä siirtymisen eteenpäin. Tätä esiintyy myös monilla muilla sorsalajeilla.

Heinäsorsa on ensimmäisiä Suomeen muuttavia lintuja, ja se saattaa munia ensimmäisen kerran jo huhtikuun alussa. Naaras tekee 9–16 munaa pesään, joka on rakennettu rantakasvillisuuteen, vanhaan linnunpesään tai urbaaniympäristössä lähes mihin tahansa, esimerkiksi rakennukseen. Jos pesä tuhoutuu, naaraalla on vielä 3–4 mahdollisuutta uusintayritykseen. Suurin syy pesintöjen epäonnistumiseen ovat pienpedot. Hautominen kestää vajaan kuukauden.

Metsästys

Saalismäärissä laskettuna heinäsorsa on ollut pitkään Suomen pyydetyin riistaeläin. Pyyntimäärät ovat viime vuosina olleet noin 250 000 ja lähes 300 000 linnun välillä.

Yleisin metsästystapa on passissa odottaminen lintujen säännöllisen lentoreitin tai ruokailupaikan varrella. Houkuttimena voidaan käyttää esimerkiksi kaaveita tai sorsapilliä. Kaislikon/ojan sauvominen tai kahlaus ja ns. ”pomppulintujen pyynti” on myös perinteinen heinäsorsan metsästystapa.

Hyvä noutava koira on ehdottoman suositeltava sorsalintujen metsästyksessä: Rantaveden kasvillisuuden sekaan tippunutta kuollutta lintua tai piiloutuvaa haavakkoa on vaikea löytää.