Kanadanhanhi

Vasemmalla kanadanhanhen sivuprofiili, keskellä lentoprofiili, oikealla ylhäällä kanadanhanhen naamakuviointi sekä oikealla alhaalla valkoposkihanhen naamakuviointi, joka muistuttaa hiukan kanadanhanhea.

Paino: 3 000–5 500 g
Levinneisyys: Rannikkoseutu, Sisä-Suomessa laikuittaisesti
Lisääntyminen: 4–7 munaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Kanadanhanhi (Branta canadensis) on Pohjois-Amerikasta Eurooppaan tuotu puisto- ja riistalintu. Ruotsiin ensimmäiset yksilöt istutettiin 1930-luvulla, Suomeen kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin. Vasta 80-luvulla kanta alkoi kasvaa jyrkästi. Nykyään kanadanhanhea tavataan yleisesti lähes kaikilla rannikkoseuduillamme. Sisä-Suomessa esiintyminen painottuu lähinnä vanhoille istutuspaikoille.

Kanadanhanhi on helppo tunnistaa. Suurimpiin hanhiimme kuuluvalla linnulla on pitkä, tumma kaula, ja sen poskissa on valkoiset läiskät. Helpoimmin sen sekoittaa rauhoitettuun valkoposkihanheen. Tämä on kuitenkin pienempi, muodoltaan pyöreämpi, ja sen valkoiset poskipeilit ulottuvat silmien yli otsalle, toisin kuin kanadanhanhella.

Elintavat ja lisääntyminen

Kanadanhanhi on paikka- ja reviiritietoinen lintu. Se pesii ryhminä vuosi toisensa jälkeen samoissa paikoissa ja yleensä saman kumppanin kanssa. Naaras munii korsista ja lehdistä rakentamaansa kekopesään 4–7 munaa, joita se hautoo noin kuukauden. Kummatkin emot puolustavat pesää aggressiivisesti ja voivat häätää niin ketun kuin ihmisenkin pesänsä läheltä.

Kanadanhanhi saa sulkasadon vielä poikasten kasvuaikana. Tällöin linnut ovat 5–6 viikon ajan lentokyvyttömiä ja kokoontuvat kymmenien yksilöiden ryhmiin. Ne kokoontuvat samoille alueille myös ennen muuttoaan jopa satojen lintujen parviin, jolloin alue voi kärsiä suurista satovahingoista.

Kanadanhanhi on muuttolintu. Istutuksen alkuaikoina laji saattoi tosin jäädä talvehtimaan, kun kasvavaa kantaa ruokittiin keinotekoisesti.Nykyään ruokintaa eikustannussyistä harrasteta, joten linnut talvehtivat Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa.

Metsästys

Kanadanhanhen pyynti aloitettiin varovaisesti 80-luvulla, jolloin pyyntimäärä oli muutamia kymmeniä yksilöitä. Tänä päivänä vuotuinen saalismäärä on useita tuhansia. Joinain vuosina pyyntimäärät ovat jopa merihanhea suurempia. Otollisia pyyntipaikkoja ovat viljelysalueet sadonkorjuun jälkeen. Pyynnissä käytetään usein kaaveita ja houkutuspillejä.