Mufloni

Paino: 25–60 kg
Levinneisyys: Säpin, Inkoon Hätön ja Nauvon Högsarin saaret
Lisääntyminen: 1–2 karitsaa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Mufloni (Ovis musimon) on Euroopan ainoa alkuperäinen villilammas. Luonnonvaraisena sitä tavataan monilla Välimeren saarilla. Se tuotiin muutamalle Suomen saarelle vaatimattomiin oloihin tyytyväksi riistaeläimeksi ja maisemanhoitajaksi.

Ensimmäiset yksilöt kuljetettiin Tanskasta Korkeasaareen vuonna 1939. Samana vuonna kahdeksan muflonia istutettiin myös Hättön saarelle Inkooseen. 1960-luvulla joitain yksilöitä siirrettiin Ändön saarelle. Porin edustalla olevalle Säpin saarelle niitä tuotiin vuonna 1949. Eläimet lisääntyivät hyvin, ja pienimuotoinen metsästys voitiin aloittaa muutamien vuosien päästä istutuksista. Myöhemmin kantoja on täydennetty Korkeasaaresta ja Ähtäristä tuoduilla yksilöillä.

Elintavat ja lisääntyminen

Ankarampina talvina Suomen mufloneita ruokitaan. Vaatimattomiin olosuhteisiin sopeutunut villilammaslaji on pääosin tummanruskea, mutta sillä on valkoisia merkkejä esimerkiksi jaloissa ja turvassa. Mufloni on ketterä kiipeilijä, mutta kapeat sorkat uppoavat helposti lumeen.

Kummallekin sukupuolelle kasvavat putoamattomat sarvet, mutta uuhella ne ovat varsin pienehköt verrattuna pässin jopa 80 cm pituisiin komeasti kiertyviin sarviin.Muflonilla on suora, tiheä peitinkarva ja paksu, lämpöä eristävä pohjavilla.

Mufloni elää laumassa, jota johtaa tavallisesti kokenut, iäkkäämpi naaras. Laumassa on tehokas vartiointijärjestelmä; osan ruokaillessa tai levätessä joillain yksilöillä on aina silmät auki petojen varalta.

Muflonilla on kiima marras–joulukuussa, ja se synnyttää 1–2 karitsaa huhti–toukokuussa.

Metsästys

Muflonijahti on kohtuullisen haastavaa. Eläimet ovat taitavia piileskelemään tiheiköissä, ja lauma pakenee näkymättömiin heti, kun yksi jäsenistä kajauttaa varoituksen. Mufloneita metsästetään esimerkiksi niityltä väijymällä. Myös mäyräkoiralla ajattamista harjoitetaan. Koirajahtia hankaloittaa se, että joskus lauma pakkautuu koiran edessä niin tiiviisti yhteen, että yksittäisten eläinten valikoiminen on mahdotonta.