Kärppä

Paino: 90–450 g
Levinneisyys: Koko maa
Lisääntyminen: 3–8 pentua
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Kärppä (Mustela erminea) on pieni näätäeläin, jolla on pitkänomainen ruumis ja lyhyet jalat. Se etenee korkeassakin hangessa ketterästi loikkien. Lumeen jää tunnusomainen parihyppyjälki, jossa vierekkäiset tassunjäljet seuraavat toisiaan muutaman kymmenen sentin tai lähes metrin välein.

Kärppä on kesäisin päältä ruskea ja mahapuolelta valkea. Talvella turkki vaihtuu valkoiseksi niin, että vain hännän- ja kuononpää ovat mustat. Kärpän erottaa lumikosta isomman kokonsa sekä pitkän, mustan hännänpäänsä ansiosta.

Elintavat ja lisääntyminen

Kärppää tavataan miltei koko pohjoisella pallonpuoliskolla karuimpia tunturipaljakoita myöten. Eteläiset naaraat voivat painaa parisataa ja koiraat kolmesataa grammaa. Pohjoisessa painot saattavat olla vain muutamia kymmeniä grammoja.

Elinympäristö vaihtelee rantapöheiköistä ja pensaikkoisista niityistä jokivarsiin. Kärppä viihtyy usein myös ihmisasutuksen lähettyvillä niille mieluisten ulkorakennusten, ojien, kiviaitojen ja kellareiden vuoksi. Niissä kärppä usein saalistaa pääravintoaan myyrää. Navetasta se voi napsia myös siipikarjaa.

Kärppänaaraat tulevat sukukypsiksi jo pesäpoikasina. Koiraat hakeutuvat pesien läheisyyteen pian poikimisen jälkeen ja parittelevat sekä hiljattain synnyttäneiden emojen että poikueen nuorien naaraiden kanssa. Muulloin naaraat ja koiraat elävät erillään ja syövät myös erityyppistä ravintoa. Naaraat erikoistuvat myyrien pyyntiin, jota ne harjoittavat talvisin taitavasti lumen alla. Koiraat pyytävät myyrien lisäksi oravia, lintuja ja joskus jopa paljon itseään suurempia rusakkoja.

Hyvinä myyrävuosina kärppä saattaa syödä vain energiapitoisimman herkun eli aivot. Lopun se varastoi. Suurimmista piiloista on löydetty likemmäs sata myyränraatoa. Kärppä ehkäisee siis näin jossain määrin myyrien aiheuttamia taimikkotuhoja. Huonoina myyrävuosina kärppä voi tappaa paljon metsäkanalintujen poikasia.

Metsästys

Aiemmin kärppä oli arvokas turkiseläin, jonka nahka vastasi arvoltaan yli neljää oravannahkaa. Kärpännahat olivat statussymboleita, joita kuninkaalliset käyttivät viitoissaan. Luonnonturkisten arvon laskettua kärppien pyynti on ollut varsin vähäistä.Jonkin verran kärppää pyydetään kuitenkin loukuilla ja raudoilla.