Minkki

Paino: 360–1 750 g
Levinneisyys: Koko Suomi
Lisääntyminen: yleensä 2–7 poikasta
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Minkki (Mustela vison) on Pohjois-Amerikasta turkistarhausta varten Suomeen 1920-luvulla tuotu vieraslaji. Ensimmäiset tarhoista karanneet yksilöt tavattiin luonnossamme noin kymmenen vuotta myöhemmin, ja 1970-luvulla minkki saavutti nykyisen levinneisyytensä.

Minkkikannan koko vaihtelee eri puolella Suomea. Alueilla, joilla saukkokannat ovat voimissaan, minkkikannat ovat pysyneet alhaisina. Arvellaan, että taitavampana sukeltajana saukko syrjäyttää minkin, joka sukeltelee lyhyempiä aikoja ja tähystelee kaloja lähinnä veden pinnalta. 

Elintavat

Vesistöiden äärellä viihtyvä minkki ei keskity pelkästään kaloihin, vaan hyödyntää kaikkea saatavilla olevaa ruokaa. Pikkujyrsijät, ravut, matelijat ja linnut maistuvat sille yhtälailla. Pohjois-Euroopassa lajin pelätään hävittävän vesilintukantoja ja Etelä-Euroopassa pelätään vesikon puolesta, joka minkin myötä hävisi Suomestakin.

Minkki on helposti tunnistettava, solakka tummanruskea pienpeto, joka näyttää märkänä lähes mustalta. Se saalistaa hämärän tullen. Naaras painaa 600–800 grammaa, koiras jopa tuplastinaaraan verran. Koiraiden arvellaan keskittyvän hieman naaraan ravintoa suurempaan saaliiseen.

Lisääntyminen

Naaras saa toukokuussa poikaset, jotka saattavat olla usean eri uroksen siittämiä. Naaras parittelee yleensä monen koiraan kanssa ja ovuloi moneen kertaan saman lisääntymiskauden aikana. Samanaikaisesti voi irrota useita munasoluja. Toukokuussa naaras synnyttää 2–7 poikasta esimerkiksi juurakkoon tai louhikkoon tekemäänsä pesään ja imettää niitä noin kuukauden ajan.

Metsästys

Suurin osa turkiksina käytettävistä minkeistä kasvatetaan turkistarhoilla. Minkin pyyntiä harjoitetaan lähinnä riistanhoidollisista syistä. Hetitappavat raudat ovat tehokas pyyntikeino, samoin elävänä pyytävä loukku. Loukku kannattaa sijoittaa vesistön ääreen, rantaviivan tuntumaan alueelle, jolla minkin tunnetaan liikkuvan. Lopetus tapahtuu pienikaliiperisella aseella. Syötteinä parhaiten toimivat kalojen ja lintujen teurasjätteet, ja loukut tarkistetaan päivittäin.Minkkiä on myös mahdollista pyytää kyttäämällä virtapaikkojen ja muiden vesistöiden ääreltä.