Mäyrä

Paino: 5–18 (24) kg
Levinneisyys: Etelä-Suomesta Pohjois-Pohjanmaan alueelle, harvakseltaan yksilöitä myös pohjoisempana
Lisääntyminen: yleensä 2–3 pentua, enintään joka toinen vuosi
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Mäyrä (Meles meles) on tuttu viirunaamainen näätäeläin ympäri Euraasiaa. Suomeen se levisi jääkauden jälkeen. Parhaiten mäyrä viihtyy leudossa ilmastossa ja kosteissa lehtometsissä tai viljelyksillä, joten varsinkin Britanniassa lajia tavataan hyvin runsaasti.

Elintavat ja lisääntyminen

Mäyrä on sekaravinnon syöjä. Vaikka sen mieluisinta ravintoa lienevät kastemadot, se syö myös esimerkiksi pikkunisäkkäitä, hyönteisiä, kasveja ja matelijoita. Lintuja ja niiden munia se syö varsin vähän.

Mäyrä kaivaa lapiomaisilla käpälillään laajoja luolastoja, joita myös supikoira saattaa hyödyntää. Ravinnonhakureviiri saattaa olla jopa 15 km2 laajuinen, ja se saattaa mennä päällekkäin muiden mäyrien reviireiden kanssa. Se ei yleensä haittaa, koska niillä ei ole hierarkkista arvojärjestystä. Vaikka mäyrä on lähinnä yksineläjä, yölliset kohtaamiset lajitovereiden kanssa menevät sopuisasti, ja eläimet saattavat satunnaisesti torkkua jopa päiväunia yhdessä. Tiheiden kantojen alueella mäyrät elävät usein monien yksilöiden klaaneissa, tavallista laajemmissa luolastoissa.

Syksyn tullen mäyrän kulkureitit lyhenevät, ja talveksi se vaipuu talviunille.

Mäyrät lisääntyvät hitaasti, mutta ovat pitkäikäisiä. Mäyrä elää jopa 10–15 vuotta. Naaras ei saa joka vuosi poikasia. Kantava naaras synnyttää 2–3 jälkeläistä kevättalvella pesäänsä ja imettää niitä jopa puolisen vuotta, mikäli ravintoa on heikosti. 

Metsästys 

Aiemmin mäyrän karvoista tehtiin partasuteja ja rasvasta saippuaa, mutta nykyään mäyrällä ei ole suurta taloudellista merkitystä. Pääasiassa mäyrää pyydetään turkisten vuoksi. Se ei ole merkittävä tuhoeläin, koska se ei pyydä suuressa määrin riistaeläimiä.

Mäyrää pyydetään luolakoirilla ja jonkin verran loukuilla. Metsästyksessä käytetään myös pysäyttäviä koiria.