Orava

Paino: 200–300 g
Levinneisyys: Koko Suomi lukuun ottamatta tunturipaljakoita ja joitain merisaaristoalueita
Lisääntyminen: 2–5 poikasta 1–3 kertaa vuodessa
Pyyntiajat: katso riistakeskuksen sivuilta 
Saalismäärät: katso RKTL:n sivuilta

Orava (Sciurus vulgaris) on tuttu näky joka puolella maatamme, lukuun ottamatta etäisintä saaristoa ja tunturipaljakoita. Lajista tavataan Suomessa kolmea muotoa ja niiden välimuotoja: punahäntäistä mäntyoravaa, mustahäntäistä tummaa kuusioravaa ja ruskeahäntäistä oravaa. Orava vaihtaa ruskean turkkinsa harmaaseen talvikarvaan.

Vuosittainen kanta vaihtelee voimakkaasti, mikä johtunee paljolti kuusen siementen määrästä. Ne ovat muiden havupuiden siementen ohella oravan mieliravintoa. Näiden lisäksi tupsukorvalle kelpaavat muut siemenet, marjat, silmut, pähkinät sekä lintujen munat ja poikaset. Talven lähestyessä orava piilottaa ruokavarastoja maahan ja puihin.

Elintavat ja lisääntyminen

Kylmällä ilmalla orava saattaa viettää valtaosan ajastaan sammalista, risuista ja heinästä muovatussa pallomaisessa pesässä. Kahdesti vuodessa vaihtuva karva suojaa hyvin, mutta pesä voi antaa 20–30 asteen edun ulkoilmaan verrattuna.

Naaras synnyttää vuosittain pari–kolme poikuetta. Kerrallaan poikasia syntyy yleensä 2–5, ja naaras hoitaa ne yksin. Vaikka orava voi elää yli kymmenvuotiaaksi, harvoin tavataan yli viisivuotiaita oravia. Ne ovat pöllöjen, haukkojen, kettujen ja näätien mieluista ravintoa.

Päiväaktiivinen orava asustaa niin korvessa kuin kaupungeissakin. Metsien oravat eroavat urbaaneista serkuistaan arkuudellaan. Vaaran havaitessaan ne jähmettyvät usein puun oksalle. Tätä on hyödynnetty metsästyksessä: niitä on pyydetty nuolilla, joiden vihellyksen kuullessaan eläin on seisahtunut paikoilleen.

Metsästys

Orava on ollut tärkeimpiä riistaeläimiämme. Oravannahat ovat olleet arvokasta valuuttaa ja kauppatavaraa. Sana ”raha” merkitsi aikoinaan oravannahkaa ja ”arvokas” sen tuuheaa talviturkkia. Toisaalta oravaa on pidetty myös tuholaisena.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Suomessa pyydettiin jopa 2,5 miljoona oravaa vuodessa. Tämä johti kannan romahtamiseen, jolloin laji rauhoitettiin. Kanta on elpynyt, mutta pyynti on varsin vähäistä: vain muutamia tuhansia yksilöitä vuodessa.