Japaninpeura

Paino: 40–100 kg.
Levinneisyys: Itä-Aasia, Venäjä, tarhattuna myös muualla; ei esiinny tällä hetkellä Suomessa
Lisääntyminen: yleensä 1 vasa

Japaninpeura (Cervus nippon) on pieni, jalohirvien (Cervinae) alaheimoon kuuluva hirvieläin, jonka säkäkorkeus jää yleensä alle metriin. Japaninhirvi on saksanhirven (Cervus elaphus) lähin sukulainen. Sen turkki on kauniin punaruskea, ja siinä on valkeita täpliä. Japaninpeura viihtyy parhaiten tiheän aluskasvillisuuden metsäympäristöissä, jotka tarjoavat sille paljon suojapaikkoja.

Esiintyminen

Japaninpeura elää luonnonvaraisena monessa Itä-Aasian maassa ja Venäjällä Itä-Siperiassa. Istutettuna japaninpeuraa tavataan muun muassa Australiassa, Yhdysvalloissa sekä eri puolilla Eurooppaa.

Arvellaan, että japaninpeuroja on saattanut elää Suomessakin istutettuina tai itärajan yli tulleina vierailijoina. Ainakin Karjalan Kannaksella lajia on elänyt siirrettynä.

Japaninpeurasta on useita alalajeja, mutta moni niistä on kuollut luonnossa sukupuuttoon.

Metsästys

Istutetut japaninpeurat ovat arvostettua saalista etenkin Iso-Britanniassa, Irlannissa ja muualla Euroopassa. Japaninpeuraa pidetään haasteellisempana metsästettävänä kuin esimerkiksi eurooppalaisia peuralajeja, sillä vaaran uhatessa se ei niiden tapaan pakene, vaan painautuu maata vasten piiloon tiheikköön.

Suomen metsästyslakiin japaninpeura on otettu mukaan siltä varalta, että laji leviäisi meille.