Lajitunnistus tärkeää hanhijahdissa

Metsähanhen metsästys alkaa Suomen kaakkoisosassa. Muita metsästettäviä hanhilajeja ovat tällä hetkellä rannikolla merihanhi sekä koko maassa kanadanhanhi. Lajintunnistus korostuu hanhijahdissa, sillä muuttavia hanhia on liikkeellä paljon ja osa lajeista on rauhoitettuja.

Metsähanhen metsästys alkaa maanantaina viime vuoden tapaan Kaakkois-Suomen erikseen nimetyissä kunnissa 1.10.–30.11. Katso tarkat alueet täältä

Aika- ja aluerajoituksella jahti pyritään kohdentamaan runsaslukuiseen alalajiin, tundrametsähanheen, jonka kokonaiskanta Euroopassa on noin 600 000 yksilöä, eli kymmenkertainen taigametsähanheen verrattuna.

- Lajitunnistuksen merkitys korostuu hanhijahdissa, sillä esimerkiksi nuoren tundrahanhen ja metsähanhen erottaminen ei ole helppoa. Kannattaa kerrata myös rauhoitetut sepelhanhi ja valkoposkihanhi ennen hanhijahtiin lähtöä, Metsästäjäliiton vesilintuasiantuntija Jaska Salonen toteaa.

Liikkeellä voi olla myös harvinaisia hanhilajeja. Viime viikolla WWF uutisoi, että uhanalaisen kiljuhanhen muuttoreitti 80 hanhen parven osalta kulkee Suomen läpi.

Harjoittele lajintunnistusta

Metsästä vain lintuja, jotka varmuudella tunnistat. Riistakeskuksen tuottamassa Riistainfossa on hyvä koulutuspaketti hanhien tunnistamiseen värin ja siluetin perusteella. Metsästystilanteessa myös hanhien äänien tunnistamisella on suuri merkitys.

Muista saalisilmoitus metsähanhijahdissa

Metsähanhisaaliista tulee tehdä saalisilmoitus joko Oma riista -palvelussa tai postitse virallisella lomakkeella. Ilmoitus on hyvä tehdä heti ja viimeistään seitsemän vuorokauden sisällä.

Saalisnäytteistä lisätietoa

Riistakeskus kerää tänä syksynä kuvien lisäksi saaliiksi saatujen metsähanhien päitä tutkimusnäytteiksi. Keräyksen tavoitteena on tarkentaa valokuvasta tehtävän alalajinmäärityksen tarkkuutta. Pääkeräyksestä saat lisätietoa alueesi riistasuunnittelijalta ja Metsästäjä-lehdestä 5/2018 sivulta 10.

- Kannustamme ottamaan talteen näytteen jokaisesta saaliiksi saaduista metsähanhesta. Entistä tarkempi riistatieto lisää metsästyksen kestävyyttä ja vähentää turhia rajoituksia, Metsästäjäliiton Jaska Salonen sanoo.